Bacaan Popular

Selasa, 8 Mac 2011

Bagaimana Melupakan Bekas Kekasih


Satu soalan yang sering ditanya oleh ramai pembaca saya adalah “Bagaimanalah cara untuk kita dapat melupakan bekas kekasih kita?”



First of all kita harus tanya adakah dengan melupakan dia, kita akan bahagia? Tidak kecewa lagi? Truth is, he/she is not the problem. The problem is kita! Kita yang membuat keputusan untuk memilih kebahagiaan atau sebaliknya.



Sebelum I beri 10 cara melupakan your ex, Sedikit coretan dari article setahun yang lepas bertajuk, my “Ex Cinta” : :-



I selalu treasure my feelings for them. I selalu embrace my good times with them. Sometimes, I duduk sorang-sorang kat my condo balcony, I ingat balik kenangan-kenangan terindah….places that we went together…. things that we did bersama…best! It keeps me going… Tak semestinya I nak kat dia balik… tetapi, bagi I mengenangkan saat-saat manis bersama my ex’s, ia membuatkan I rasa I ni adalah orang yang sangat bertuah. I pernah melalui saat yang terhebat dalam hidup I…saat yang menggembirakan. Why must I lupakan? I love the feelings…I use to love her…



Yes, dia tinggalkan I, Yes…dia curang, dia ada balak lain, dia nak break, dia tak boleh terima I yang lower standard dari dia masa tu, and yesss… I tidak berjaya lagi di kala itu dan dia mahu kan lelaki yang lebih berjaya. Well fine!



But to me, Thats not enough reason for me to hate or to forget my ex’s. I boleh biarkan… I boleh terima, walau pun sakit di hati. Meronta di jiwa…geram dan terkecewa, BUT I had a good times, I pernah dapat rasakan betapa mereka sayangkan I, dapat rasa cinta mereka…so to me, I will never forget my ex’s! Boleh nak lupa jika mahu…but buat apa?!



And you know what…dengan cara terus menghargai saat-saat indah bersama ex’s, dan dalam masa yang sama mahu mengalaminya dengan lebih hebat lagi bersama cinta yang baru, ianya membuatkan I merasa cinta yang baru jauh lebih hebat, dan tanpa I sedari kisah-kisah cinta lalu…segala kenangan manis bersama ex girlfriend semuanya perlahan-lahan menjadi hanya tinggal kenangan…masih ingat, tetapi tanpa rasa cinta.



I guess that’s the secret of how to forget your ex’s …



The more you think and accept the past has gone with the greatest time of all, the more you forget and redeem yourself to be better!



“As for me, I still love the old moment but my time with my real love now is beyond better, more loving and so much beautiful!”



Boleh follow ke cara ni hehehe… Masih berkawan dengan my ex’s TANPA memikirkan feelings, just purely friend. Tahan dan sabar tengok dia dengan cinta barunya… boleh? Kalau tak boleh jangan buatlah… nanti lagi merana. Like me, I’m strong kuat iman hahaha…



So for those yang nak melupakan kekasih yang berkali-kali menduakan kita, curang dan curang lagi, yang telah menghancurkan hati dan jiwa kita. For those yang nak menghindarkan dari duk teringat-ingat kat your ex’s hingga memberi kesan buruk pada kehidupan anda hari ini, ini ada beberapa cara penting untuk anda lakukan…

Before that, I nak cakap, “Orang yang kita benci pun SUSAH nak lupa, malah ingat selalu. Inikan pula orang yang bertahun-tahun kita cintai, sayangi dan amat kasihi, mestilah lagi susah!”


But kita boleh cuba… Okay, First sekali kita kena bersedia, READY TO LEAVE EVERYTHING BEHIND! - are you ready? If not ready, then boleh berhenti membaca sekarang hehe…



Ini untuk orang yang bersedia untuk melakukan MAJOR changes! Perubahan besar dan drastik, Ready?



First sekali, Delete handphone number dia. DELETE SEKARANG! Delete semua nombor dia.
Removed and block his FB account now!
Stop visiting his blog, his wall, his pages, his sites, he’s depan rumah, he’s jalan, he’s lepaks place, STOP IT!
Stop asking about him, ni asal jumpa kawan dia je, “Eh dia apa khabar? dah ada orang baru ke?” STOP IT!
Delete email contacts dia, dan buang semua email-email lalu, ecards, atau cara berhubung dengannya.
Stop calling, stop smsing, stop contacting dia …no last call, stop everything for good!
Kalau boleh, buang apa-apa saja yang boleh mengingatkan dia.
Delete lagu-lagu dan movie cd’s yang dia suka. Apa saja pemberiannya yang boleh you mengenangkan kisah lalu, jangan bagi balik kat dia, tetapi BUANG!
Lose everything, every single thing hingga tiada cara nak trace balik lagi.
Okay, yang terakhir sekali adalah MEMAAFKAN DIA. From your heart dengan tulus dan ihklas, maafkan dia… biarlah dia pernah menjahati kita, pernah curang dan menghancurkan hati kita, it’s okay itu antara dia dan Tuhan, yang penting… dengan memaafkan dia, kita sudah terlepas darinya. Selagi kita menyimpan marah dan berdendam selagi itulah kita tidak akan dapat melupakannya.


Ada berbagai-bagai cara lagi untuk melupakan bekas kekasih anda, tetapi Masalah yang anda hadapi sebenarnya,



Anda tidak boleh melupakan cinta lama ni adalah kerana anda masih dwell to the past, sengaja mengingati kisah dulu-dulu, masih duk khayal dengan cinta lama, saat indah bersama masa dolu-dolu …kalau macam tu sampai bila-bila lah you tak akan dapat melupakannya…



Gagah dan tabahkan diri anda, percaya kepada Allah yang anda akan bertemu dengan jodoh anda yang sebenar-benarnya, soon! Mulakan dengan sembahyang hajat pohon ditunaikan hajat anda untuk memiliki jodoh yang beriman, jujur, baik dan menghormati, menghargai san sangat sayangkan anda dunia akhirat!



Really hope it helps, and I wish you all the best and good luck!



Salam Ukhuwah..~

14 ulasan:

  1. seyes...ia sangat terkesan buat saya...

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah walaupun dulu ramai berkawan dan hanya seorang je yang berjaya menjadi kekasih saya iaitu isteri saya skrg ni. hehe Tapi mmg betul. Jgn la sesekali hubungi balik bekas kekasih tu. Byk bahayanya..

    BalasPadam
  3. persoalannya....biarpun dia sedang bersama KELUARGAnya sendiri..kenapa perlu dia menghubungi saya semula dan menyatakan rasa bersalah atas apa yang telah terjadi...tangisannya buat saya SAYU dan saya tahu dia JUJUR dengan saya....


    apa yang harus lakukan.....

    BalasPadam
  4. Jika kata hati anda dia jujur maka terimalah dia kembali..~

    BalasPadam
  5. saya boleh buang semua nya tok. tp si dia penah ckap kalo saya menghilang cmtu,dia akan dtg umah parent, dia akan berdepan dgn parent n mintak saya semula. padahal dia mmg curang tok. saya leh buang semua,tp saya xleh angkut rumah parent saya (saya selalu ade kat umah tu sbb saya masih student di university n belum ade rumah sndri lagi)

    BalasPadam
  6. terima kasih, terkedu baca isu ni tok, its time to bangun for me!

    BalasPadam
  7. u kuat.sebab u kuat u mampu.n i.sampai sekarang.tak mampu berdepan dengan kenyataan.penakut.almost 6 years.i terseksa.alhamdulillah.hidup u diberkati Allah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy melupakn cnta sy 7tahun slpas tw dia btunang,tp bila dh putus n want back to me nth r sy trima tnpa syarat,n know dia dah nk kwen dgn org len pmpuan y sy knl,.n ckp pd sy maaf kte xda jodoh,memg cnta buta,butakn mata sy butakn hati sy wlu bkali2 dia curang,pn xpe tp nape nk kwen dgn org y sy knl..im sick

      Padam
  8. Salam..
    tok..sy tk kuat..
    dy tggl kn sy tnpa alasan...
    Dy tk pnh crang..sbb 2 sy syg sgt2 kt dy..
    pesn trakhr dy ckp dy jnji nk jdkn sy tman idup dy..dy tk bnrkn sy lpakn dy..sy pn mmg tk bleh lpakan dy...
    tp knapa dy diam kn dri..
    sy trsiksa sgt2..
    bntu sy utk lpa kn dy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kisah awk hampir sama dengan saya..
      saya tak tahu apa salah saya...dia terus mendiam kan diri..
      sangat tersiksa...luaran gembira, tetapi dlm hati Tuhan saja yang tahu...

      Padam
  9. sy benci bila pura2 happy dpn family n member utk tnjukkan sy da lupakan dia.

    BalasPadam
  10. nur silah..like your statement..huhuhu..
    mmg susah nak lupa,tp kena muhasabah diri..terima qadak &qadar dengan hati yang ikhlas.
    redha dengan apa yg telah terjadi coz Allah swt telah merancangkan yang terbaik untuk kita.
    peace :)

    BalasPadam
  11. dye tglkm dy dgn alasan syvx brubh tpi rupanya dia dh ada org lain

    BalasPadam
  12. dye tglkm dy dgn alasan syvx brubh tpi rupanya dia dh ada org lain

    BalasPadam