Bacaan Popular

Ahad, 28 Julai 2013

Bulang Ramadhan Mengurangi Kesibukan DuniaBULAN Ramadan merupakan waktu terbaik untuk kita mendidik diri ke arah kebaikan. Di bulan Ramadan kita bukan sahaja diwajibkan untuk berpuasa dan mengawal hawa nafsu, bahkan turut diseru untuk memperbanyakkan amalan-amalan sunat.


Ini bertujuan membentuk hati dan rohani agar akrab kepada Allah s.w.t. di samping mengejar ganjaran yang telah disediakan di bulan Ramadan. Antara perkara yang digalakkan sepanjang Ramadan ialah:1. BersahurTermasuk salah satu perkara yang dituntut di dalam bulan Ramadan. Bangun pada waktu sahur dan bersahur itu merupakan perbuatan yang membezakan puasa umat Islam dengan puasa penganut agama lain.


Rasulullah s.a.w. bersabda : Sesungguhnya perbezaan puasa kita (umat Islam) dengan puasa ahli kitab (yahudi dan nasrani) ialah makan sahur. (Riwayat Muslim dan Abu Daud)


Sahur bukan sahaja memberikan tenaga untuk kita berpuasa di siang hari sebaliknya ia mengandungi keberkatan baik dari sudut waktu sahur dan juga perbuatan sahur itu sendiri.


Sabda Rasulullah s.a.w: Bersahurlah kerana dalam sahur itu ada keberkatan.(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)2. Banyakkan Bersedekah


Sedekah merupakan perkara yang amat dituntut kepada umat Islam. Ia merupakan ibadah yang besar ganjarannya di akhirat kelak sebagaimana firman Allah s.w.t: 

Sesungguhnya orang-orang lelaki yang bersedekah dan orang-orang perempuan yang bersedekah serta mereka memberikan pinjaman kepada Allah sebagai pinjaman yang baik (ikhlas), akan digandakan balasannya (dengan berganda-ganda banyaknya) dan mereka pula akan beroleh pahala yang mulia. (al-Hadid: 18)


Rasulullah s.a.w. merupakan contoh terbaik dalam bersedekah. Beliau seorang yang begitu dermawan lebih-lebih lagi apabila tiba bulan Ramadan. Baginda memperbanyakkan sedekahnya melebihi bulan lain selain Ramadan.


Daripada Ibnu Abbas RA berkata: Rasulullah s.a.w. adalah orang yang paling dermawan. Dan Baginda s.a.w. lebih dermawan lagi di bulan Ramadan ketika Baginda s.a.w. bertemu Jibril. Jibril menemuinya setiap malam untuk mengajarkan al-Quran. Dan kedermawanan Rasulullah s.a.w. melebihi angin yang berhembus. (Riwayat Al-Bukhari)3. Membaca Al-Quran


Bulan Ramadan merupakan bulan al-Quran. Pada bulan inilah al-Quran diturunkan kepada Rasulullah s.a.w. dan pada bulan Ramadan juga malaikat Jibril akan menemui Rasulullah untuk mengajarkan al-Quran.


Baginda akan membaca dan belajar al-Quran secara langsung dengan Malaikat Jibril pada bulan Ramadan. Ibnu Abbas berkata: Jibril menemuinya setiap malam (di bulan Ramadan) untuk mengajarkan al-Quran. (Riwayat Al-Bukhari)


Oleh itu, kita diseru memperbanyakkan bacaan al-Quran pada bulan Ramadan terutama pada malam hari kerana waktu itu merupakan waktu terbaik untuk beribadat di samping kurang kesibukan dunia ketika itu.4. Memberi makan untuk berbuka


Selain daripada bersedekah, amalan memberi makanan kepada orang yang berpuasa untuk mereka berbuka puasa amat digalakkan. Amalan ini membolehkan pelakunya meraih ganjaran yang sama sebagaimana orang yang diberikan makanan itu.


Rasulullah s.a.w. bersabda: 

"Barang siapa yang memberi makan orang yang berbuka, dia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikitpun." (Riwayat Al-Tirmizi dan Ibnu Majah)


5. Solat di malam Ramadan


Solat merupakan medan yang menghubungkan seorang hamba kepada Allah s.w.t. Digalakkan kepada umat Islam untuk menghidupkan malam Ramadan dengan ibadah sunat terutama solat malam seperti solat sunat terawih, solat taubat, qiamullail dan sebagainya.


Daripada Abu Hurairah berkata : Rasulullah s.a.w. sangat menganjurkan untuk solat malam Ramadan tanpa mewajibkan dan bersabda: 

Barang siapa yang melakukan solat malam Ramadan kerana keimanan dan mengharap pahala daripada Allah, nescaya akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. (Riwayat Muslim dan Al-Tirmizi)

kredit:  MOHAMAD DHIYAUDDIN ABDUL KADIR


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan