Bacaan Popular

Rabu, 27 Februari 2013

Jaminan Keberkatan HidupSETIAP manusia berkewajipan mencari rezeki bagi memenuhi keperluan kehidupan seharian. Keperluan hidup yang paling utama adalah makanan, pakaian dan tempat tinggal, sama ada untuk diri sendiri mahupun untuk orang yang berada di bawah tanggungannya.


Sesungguhnya, mencari rezeki yang halal merupakan satu tuntutan agama. Dan rezeki yang diperoleh daripada sumber yang halal mampu menjana kehidupan manusia yang berkat di dunia dan akhirat.


Rasulullah s.a.w. pernah berkongsi perniagaan bersama seorang pemuda Quraisy bernama As Saib Abi As Saib. Ketika berusia 25 tahun, baginda Rasulullah s.a.w. telah berniaga barang dagangan kepunyaan Siti Khadijah binti Khuwailid hingga ke Syam.


Dari situ, jelas kepada kita bahawa mencari rezeki yang halal merupakan tuntutan agama dan sunnah Rasulullah s.a.w. Malah mencari rezeki yang halal adalah satu ibadah sekiranya pencarian tersebut bertepatan dengan kehendak syarak. Firman Allah s.w.t. bermaksud: 

Makanlah rezeki yang halal dan lakukanlah amalan soleh. 
(al-Mukminun: 51)


Setiap amal soleh yang dilakukan oleh seseorang hamba banyak bergantung kepada makanan yang halal. Makanan, minuman dan pakaian yang haram menjadi asbab kepada doa seseorang tidak dimakbulkan dan diri mudah terjerumus ke lembah maksiat.


Selain itu, mencari rezeki yang halal pula dapat menjaga maruah agama. Firman Allah s.w.t. bermaksud:

Demi Allah, jika seseorang di antara kamu membawa tali dan pergi ke bukit untuk mencari kayu api, kemudian dipikul ke pasar untuk dijual, dengan bekerja itu Allah mencukupi keperluanmu itu lebih baik daripada ia meminta-minta kepada orang lain.


Bekerja dalam Islam bukan sekadar memenuhi keperluan untuk belanja mengisi perut bahkan bertujuan memelihara harga diri dan martabat kemanusiaan yang semestinya dipertahankan.


Jelas di sini bahawa bekerja mencari rezeki yang halal akan menyebabkan bertambah martabat serta kemuliaan seseorang. Sebaliknya, mereka yang berat tulang akan memberi imej buruk dan negatif pada pandangan masyarakat dan keji pada kacamata Islam itu sendiri.


Rezeki yang halal juga dapat menjamin keberkatan hidup di dunia dan di akhirat. Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: 

"Setiap daging yang tumbuh daripada rezeki yang haram, neraka adalah paling utama baginya." 
(riwayat at-Thabarani)


Kehidupan bagi umat Islam bukan setakat di dunia, malah ia akan berterusan ke kehidupan yang hakiki di akhirat kelak. Sebab itu, rezeki yang haram akan menjerumuskan seseorang ke neraka di akhirat kelak.


Oleh itu, sama-samalah kita mengambil berat dan prihatin dengan sumber pendapatan yang diperoleh agar ia dapat menjamin kebahagiaan yang hakiki di akhirat nanti.


Rezeki yang halal juga akan menjana keluarga bahagia. Apa yang kita makan akan menentukan segala tindakan dan amalan seharian. Rezeki yang halal mendorong seseorang individu ke arah keta'atan kepada Allah s.w.t, amal soleh dan akhlak mahmudah.


Ibu bapa memainkan peranan penting dalam hal ini. Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: 

Setiap bayi dilahirkan dalam keadaan fitrah (ber-tauhid), maka kedua ibu bapanyalah yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi. 
(riwayat Bukhari dan Muslim).


Sejarah telah membuktikan, generasi di zaman Rasulullah s.a.w. dan para sahabat beramal soleh, berakhlak mulia dan tidak terlibat dengan kemungkaran kerana ibu bapa masing-masing mementingkan sumber rezeki yang halal.


Perlu diingat juga bahawa rezeki yang halal dapat menjana ekonomi umat Islam. Islam telah menggariskan pelbagai cara untuk mendapatkan rezeki. Perniagaan adalah satu cara untuk meningkatkan ekonomi.


Malaysia yang terkenal dengan produk hub halal telah berjaya menjana ekonomi umat Islam dengan menembusi pasaran dunia. Jelas di sini bahawa ekonomi umat Islam menjadi lebih kukuh kerana perolehan keberkatan daripada Allah s.w.t.


Menyedari hakikat ini, sama-samalah kita mengamalkan cara hidup Islam dalam mencari rezeki yang halal kerana rezeki yang halal itu satu tuntutan agama yang mulia. Sesungguhnya rezeki yang halal menjamin keberkatan hidup.


kredit: Hashim Ahmad
Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan