Bacaan Popular

Ahad, 18 Ogos 2013

Petua Memilih SahabatBerkatalah salah seorang kawan Tok Wan:

 Kalau nak kenal sahabat kita kenalah keluar (bermusafir) sekurang-kurangnya selama 3 hari 3 malam. Makan bersama, masak bersama dan sudah pasti kita akan lebih mengenali sahabat kita. Mengenali dalam erti kata yang lebih akrab. Kita akan lebih tahu adakah dia akan membantu kita waktu memasak untuk menyediakan hidangan. Kita lihat adakah hanya wang kita yang keluar apabila hendak membeli bahan untuk dimasak dan berbagai perkara dapat kita cari dari pengalaman keluar bermusafir bersama-sama dengan sahabat kita. Barulah kita mengenali sahabat kita ini.

Keluar bermusafir pun janganlah cuma berdua atau bertiga. Seelok-eloknya lebih dari empat orang, barulah keluar berjemaah namanya.


Berkata Hukamak:

"Sekiranya kamu hendak mengetahui akan tingkah laku, peribadi atau kelakuan seseorang adalah ia seorang yang soleh atau toleh maka tidak perlu engkau bertanya di sana sini. Cukup dengan kamu melihat siapakah kawannya dan siapakah orang-orang yang disayanginya dan dari itu kamu akan mengetahui peribadinya kerana seseorang yang berkawan ia akan mengikuti kelakuan dan dan perbuatan kawannya itu".


Berkata Ulama':

"Janganlah kamu berkawan melainkan dua orang dari tiga orang iaitu orang yang engkau pelajari daripadanya sesuatu tentang urusan agamamu maka orang itupun memanfaat ilmunya kepadamu.


Petikan Dari Nasihat Al-Qomah Kepada Puteranya:

Berpesan Al Qomah kepadanya, "Wahai puteraku! Sekiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah engkau memilih teman-teman yang memiliki sifat yang berikut:

1. Jika kamu ditimpa oleh bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

2. Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari teman itu maka ia akan segera mengusahakannya.

3. Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantumu dengan memberikan pandangannya.

4. Jika kamu bercakap-cakap dengannya maka temanmu itu akan membenarkan kata-katamu.

5. Jika temanmu itu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau perkataan atau perkataanmu maka dia akan menutupinya.

6. Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu itu maka dia akan membalas dengan baik pertalian persahabatan itu.

7. Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan (hadiah) kepada temanmu itu maka ia akan menerimanya dengan baik malah ia membalasnya kembali.

8. Jika temanmu itu mendapat sesuatu kebaikan dan kebajikan darimu itu maka ia akan mengingati, menghargai dan menyebutkan akan kebaikanmu itu.

9. Jika kamu berdiam diri atau kerana malu untuk meminta sesuatu darinya maka dia akan bertanyakan akan kesusahanmu itu.

10. Jika kamu berselisih faham dengan temanmu itu maka ia lebih rela mengalah demi untuk memelihara persahabatanmu itu.

Akhir sekali carilah sahabat sejati.


Salam Ukhuwah..~

2 ulasan: