Bacaan Popular

Isnin, 19 Ogos 2013

Kisah Wara' Salehuddin Al-Ayubbi Yang Tak Ramai TahuDalam kesejukan malam itu.. aku mendengar... cerita tentang hebatnya seorang muslim bernama Salahuddin Al-Ayubbi, pemilik pedang paling tajam di dunia. Rugilah bagi anak-anak pelapis agama dan bangsa sekarang yang kerap kali mendengar cerita Hero fiksyen, tahyul dan rekaan barat seperti Batman, Spiderman, serta ultraman lebih kerap daripada mendengar cerita tentang pahlawan Islam ini...


Salahuddin Al-Ayubi


Kita ? Kita bagaimana? Secara jujur, kita sendiri lebih kenal siapa spiderman daripada kisah tokoh-tokoh Islam bukan?


Cuba kita tanya pada umat Islam sekarang tak kisah mat rockers ke anak muda ke orang veteran ke..


Siapa dia Salahuddin Al-Ayubbi?
Siapa dia Syeikh Yusuf Qaradawi ?
Siapa dia As-Syahid Hassan Al-Bana?
Siapa dia Muhammad Al-Fateh?
Siapa dia Syeikh Ahmed Deedat?

Masih dengan teliti mendengar cerita sang penceramah tentang Sallahuddin bagaikan anak kecil mendengar cerita sang pelipur lara. Bezanya Sang pelipur lara hanya bercerita kisah dongeng.. Tetapi ini kisah benar-benar berlaku.


Bila??


Suatu Masa Dulu…..


"Bagaimana aku ingin ketawa sedangkan masjid Al-Aqsa masih dibawah jajahan musuh?" Kata Sallahuddin al-Ayubbi ketika ditanya mengapa beliau sentiasa serius dan tidak pernah ketawa.


Salahuddin adalah dari keturunan Kurdis. Bukan berbangsa Arab.. bukan berbangsa Palestin..tapi.. mengapa Salahuddin menghabiskan sepanjang umurnya bertarung mendapatkan Palestin dan Al-Aqsa.


Betapa hebatnya Salahuddin apabila berjaya menyatukan umat Islam yang berpecah belah. Segala persoalan fahaman, mazhab, bangsa, dan keturunan semuanya ditinggalkan untuk bersatu dibawah panji Islam yang diketuai Salahuddin. Malah, Salahuddin berjaya menyatukan fahaman yang sering bertelagah syiah dan ahli sunnah waljamaah untuk berjuang atas nama Islam.


Hebatnya Kau Salahuddin.


Suatu ketika dulu beliau pernah meminta air minum, tetapi entah apa sebabnya air itu tidak diberikan kepadanya. beliau meminta sehingga lima kali lalu berkata, “Aku hampir mati kehausan”. Beliau kemudian meminum air yang dibawakan kepadanya tanpa menunjukkan kemarahan.


Penyabarnya kau Salahuddin.


Dalam kesungguhan, semangat dan ketahanan rasanya tiada siapa yang boleh menandingi Salahuddin.


Kadang-kadang beliau sendiri pergi ke kawasan perkhemahan tentera musuh bersama perisik-perisiknya sekali bahkan dua kali sehari. Ketika berperang beliau sendiri akan pergi merempun celah-celah tentera musuh yang sedang mara. Beliau sentiasa mengadakan pemeriksaan ke atas setiap tenteranya dan memberikan arahan kepada panglima-panglima tenteranya.


Suatu Malam, Richard the Lion, Raja England , musuh Salahuddin sedang sakit didalam khemah tentera Kristian. Tiba-tiba ada satu kelibat manusia datang kepada Richard the Lion untuk merawat penyakitnya. Siapa sangka manusia itu musuh Richard sendiri. Salahuddin Al-Ayubi. Beliau sanggup menyamar dan membuang perasaan benci untuk merawat musuhnya sendiri. Subhanallah.


Pernah diceritakan, Salahuddin Al-ayubi pernah berhadapan Richard the Lion untuk menunjukkan kehebatan dan kemahiran masing-masing. Richard the Lion yang berbadan sasa mengambil pedang dari sarungnya dan dengan penuh tenaga menghunus kearah sebiji batu besar, batu itu terbelah.


Apabila tiba giliran Salahuddin. Salahuddin lantas mencampakkan sehelai kain sutera kelangit dan menghulurkan pedangnya,. Kain sutera dengan perlahan jatuh dan hinggap dimata pedang. Kain itu terpotong dua kerana tajamnya mata pedang Salahuddin.


Dalam medan peperangan beliau bagaikan seorang ibu yang garang kehilangan anak tunggal akibat dibunuh oleh tangan jahat.


Beliau akan bergerak dari satu hujung medan peperangan ke hujung yang lain untuk mengingatkan tenteranya supaya benar-benar berjihad di jalan Allah semata-mata. Beliau juga akan pergi ke seluruh pelosok tanah air dengan mata yang berlinang mengajak manusia supaya bangkit membela Islam.


Ketika mengepung Acre beliau hanya minum, itupun selepas dipaksa oleh doktor peribadinya tanpa makan. Doktor itu berkata bahawa Salahuddin hanya makan beberapa suap makanan semenjak hari Jumaat hingga isnin kerena beliau tidak mahu perhatiannya kepada peperangan terganggu.


Asakan Tentera Islam teramat dahsyat.
Memaksa Tentera Kristian menyerah kalah.
Tiada lagi pertempuran berlaku


Ketua tenteta Kristian menunggang kuda menuju kearah Salahudin Al-Ayubbi didepan Baitul Maqdis.


“Adakah kamu orang Islam akan memperlakukan kami seperti mana kami memperlakukan keatas orang-orang kamu terdahulu?” Kata Ketua Tentera Kristian


Semasa Kristian berjaya menawan Baitul Maqdis dahulu, jalan-jalan di Jerusalem ‘tersumbat’ dengan mayat-mayat, orang-orang Islam yang tidak bersenjata disiksa, dibakar dan dipanah dari jarak dekat di atas bumbung dan menara rumah-rumah ibadah. Darah merah mewarnai bumi palestin akibat pembunuhan orang Islam beramai-ramai.


” Kami orang Islam tidak seperti kamu” Jawab Salahuddin Al-Ayubi.


Jawapan ini telah menyebabkan ramai orang Kristian memeluk Islam akibat keindahan akhlak yang ditunjukkan Salahuddin Al-Ayubbi.


Salahuddin tidak membalas tindakan mereka membunuh orang Islam yang tidak bersalah semasa orang Kristian menawan Baitul maqdis. Bersesuaian dengan tuntutan Islam, Orang awam tidak boleh dibunuh dalam peperangan.


Hari itu, Langit begitu Cerah.
Laungan “Allahhu Akbar” dan “Tiada tuhan melainkan Allah” telah memenuhi langit.
Para tentera tersenyum girang.


Pada Jumaat, 27 Rejab 583H bersamaan dengan tarikh peristiwa iskraj mikraj Rasulullah SAW.


Baitul Maqdis Ditawan Tentera Mukmin. Ramai orang yang terdiri dari ulama, Pembesar-pembesar, peniaga dan orang-orang biasa datang merayakan gembira kemenangan ini
Selepas menunggu hampir 90 tahun kini sembahyang Jumaat telah diadakan semula di Baitul Muqaddis. 

ALLAHUAKBAR!
Salib yang terpampang di ‘Dome of Rock’ telah diturunkan. Betapa Hebatnya hari itu hanya Allah yang tahu. Kemenangan Seluruh Umat Islam. Kemenangan Atas Kemenangan


27 Safar, 589H (enam tahun kemudian)


Malam itu telah nampak tanda-tanda berakhirnya hayat Salahuddin.


Syeikh Abu Ja’afar , seorang yang wara’ telah diberi kepercayaan untuk duduk disebelah Salahuddin ketika beliau Nazak.


Salahuddin Antara pengsan dan sedar.


Lantas, Syeikh Abu Jaafar membacakan. “Dialah Allah, tiada tuhan melainkan Dia, Yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata”
(Al-Hasyr: 22)


Sejurus Syeikh Abu Jaafar membacakan ayat tersebut, Salahuddin terus membuka matanya sambil tersenyum dengan muka yang berseri dan perasaan yang gembira dia berkata.


“Memang Benar”


Selepas mengucapkan kata-kata itu, Rohnya pun kembali kerahmatullah.


Salahuddin tidak meninggalkan harta kecuali satu dinar dan 47 dirham ketika beliau wafat. Tiada rumah-rumah, barang-barang, tanah, kebun dan harta-harta lain yang ditinggalkannya. Bahkan harta yang ditinggalkannya tidak cukup untuk kos pengkebumiannya. Keluarganya terpaksa meminjam wang untuk menanggung kos pengkebumian. Malah kain kafan pun diberikan oleh seorang menterinya.


Empat puluh tahun kemudian, Lord Olenby yang mengetuai pasukan Salibiah berjaya memasuki semula kota Baitulmaqdis, dia pergi ke kubur Salahuddin dan menginjakkan kakinya ke atas kubur Salahuddin sambil berkata:


“Sekarang aku datang semula ke sini.”


Alangkah penakutnya Si Olenby.. Celakalah si penakut ini kerana hanya berani berdepan dengan Salahuddin yang telah mati.


Tidak cukup dengan itu,


Pada tahun Masehi 1917


Selepas Perdana Menteri Britain mengumumkan tamatnya perang salib, General Perancis, Goro telah datang ke kubur Salahuddin Al- Ayubi dan menyepak kubur pembela Islam ini sambil berkata


”Bangunlah Salahuddin, Kami dah sampai disini!”


Alangkah bencinya mereka terhadap Hero umat Islam ini. Maha Suci Allah , telah mengurniakan seorang manusia yang hebat dalam membantu menegakkan umat Islam.


Semuga kesah ini dapat dihidupkan kembali bagi umat Islam yang sedang huru-hara pada masa ini diserata pelusuk negeri termasuk Syria, Mesir, Tunisia, Libya, Myanmar, Malaysia dan lain-lain tempat dibumi Allah ini.


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan