Bacaan Popular

Khamis, 17 Januari 2013

'Uqbah bin Amir al Juhani...Demi Ilmu, Tinggalkan Kerja
Semasa Nabi Muhammad s.a.w. sampai di Yastrib, beliau berada di padang pasir untuk mengembala kambing. Berita kehadiran Nabi s.a.w., menyebabkan beliau bersegera meninggalkan gembalaannya yang merupakan sumber rezekinya, semata-mata mahu bersua-muka, bertemu-mata dengan Baginda s.a.w.


Setelah berjumpa, beliau memeluk Islam dan berbai'ah dengan Nabi s.a.w. Baginda s.a.w. bertanya, apakah beliau mahu berbai'ah hijrah atau berbai'ah Badwi. Beliau mahu berbai'h sebagai Hijrah.


Setelah berbai'ah, beliau pulang semula ke padang pasir untuk meneruskan kerja hariannya, mengembala kambing. Bersama rakan-rakan di padang pasir seramai 12 orang. Mereka bergilir-gilir mengembala kambing di padang pasir dan berulang alik untuk mendapatkan ilmu dari Nabi s.a.w. Kemudian sesama mereka, berkongsi balik ilmu itu. 'Uqbah merasa rugi, menyebabkan beliau berhenti terus dari menjadi pengembala kambing untuk sentiasa berdampingan dengan Nabi s.a.w. demi khidmat dan ilmu.


Ke mana sahaja Nabi s.a.w. bermusafir, dia akan ambil peluang untuk berkhidmat dengan Nabi s.a.w. Ternyata, beliau kagum dengan diri Nabi s.a.w. yang mempunyai semangat persahabatan yang kuat. Walaupun 'Uqbah berkhidmat dengan Nabi, tetapi Nabi s.a.w.  tidak pernah menganggap ia sebagai khadam, sebaliknya menganggap 'Uqbah sebagai teman yang wajar dihormati.


Dalam permusafiran, baginda s.a.w. di atas unta, sedangkan 'Uqbah berjalan kaki memegang tali unta Nabi s.a.w. Dalam perjalanan, Nabi s.a.w. bertanya kepada 'Uqbah, apakah beliau keletihan? Tanpa sempat beliau memberi jawapan, Nabi s.a.w. menyuruh beliau naik atas unta, dan Nabi s.a.w. pula berjalan kaki dan memegang tali unta itu.


Memandangkan ia suruhan Nabi s.a.w. 'Uqbah tidak tergamak untuk menolak, menyebabkan beliau naik sejurus Nabi s.a.w. turun dari unta. Semasa dalam perjalanan yang tidak jauh, 'Uqbah minta untuk berjalan kaki semula, dan meminta agar Nabi s.a.w. pula menaiki balik unta tersebut.


Ketika itu juga, Nabi s.a.w. menyatakan kepadanya bahawa Baginda s.a.w. mahu ajarkan kepadanya dua surah, dan 'Uqbah bersedia untuk belajar, iaitu surah al-Falaq dan surah al-Nas.


Kelebihan yang ada pada 'Uqbah adalah, kemahirannya dalam memanah. Dalam peperangan Uhud, beliau ditugaskan sebagai pemanah. Disamping itu juga, suara beliau cukup merdu. Ia menjadi ingatan bagi para sahabat yang berjumpa dengan beliau, bahawa mahu mendengar bacaan al-Quran dari 'Uqbah.


Ketika Umar bin al-Khattab menjadi khalifah, beliau sering menyuruh 'Uqbah menuturkan ayat-ayat suci Ilahi. Bacaan al-Quran itu menyebabkan air mata Umar menitis lebat membasahi janggutnya.


Di era pemerintahan Abu Bakar, beliau tinggal di Syam. Di era Umar, beliau berpindah di Damsyiq. Di era Muawiyah menjadi khalifah, beliau berpindah pula ke mesir dan meninggal di sana pada tahun ke 58 Hijrah.


Sebelum beliau meninggal, sempat juga beliau berpesan kepada anak-anaknya dengan tiga pesanan penting, iaitu agar tidak mengambil hadis kecuali dari orang kepercayaan, agar tidak berhutang walaupun terpaksa memakai pakaian compang camping dan agar tidak terlalai dari membaca al-Quran walaupun sebuk dengan syair-syair indah. 
Wallahu 'Alam


kredit: rakangroup


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan