Bacaan Popular

Ahad, 30 September 2012

Membalas Cercaan (Penghinaan Keatas Nabi S.A.W.)Rasul s.a.w. MELARANG Abu Bakar ra membalas cercaan...

kerana membalas cercaan HANYA menimbulkan bencana... Secara rasionalnya.. Apakah Rasulullah s.a.w. mahu ummatnya membalas cercaan terhadap dirinya s.a.w. ???


Nabi s.a.w. tetap mulia disisi Allah s.w.t.... Walaupun sekelian manusia membencinya... Kerana dia adalah kekasih Allah s.w.t...Begitulah juga, Islam tetap mulia disisi Allah s.w.t.... Walaupun sekelian manusia meminggirkannya... Kerana dia adalah agama yang diredhai Allah s.w.t...


Dari Jabir bin Sulaim r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:

Janganlah engkau mencaci maki seseorang, dan janganlah engkau meremehkan yang makruf sedikitpun sekalipun hanya pembicaraan dari saudaramu yang disertai muka manis dan ceria. Dan angkatlah kakimu hingga setengah betis, dan tidak boleh bagimu menghulurkan ( melampai mata kaki ), kerana ia menunjukkan kesombongan. Jika ada orang mencela atau mencacimu, dengan cacat cela yang engkau miliki, janganlah engkau membalas dengan mencaci memaki melalui cacat celanya yang engkau ketahui, sesungguhnya perkara itu menimbulkan bencana.Diriwayatkan oleh Ahmad dan At-Tabarani daripada Abu Hurairah r.a. bahawa seorang lelaki telah mencerca Abu Bakar r.a.

Ketika itu, Rasulullah s.a.w. juga sedang duduk di sana.

Baginda s.a.w. tersenyum dan kehairanan melihatkan keadaan lelaki tersebut.

Apabila lelaki itu mula bersikap kurang ajar terhadap dirinya, Abu Bakar r.a. pun membalas beberapa kata lelaki tersebut.

Dengan yang demikian, Rasulullah s.a.w. menjadi amat marah lalu bangun dan di ekori oleh Abu Bakar r.a..

Abu Bakar berkata kepada Rasulullah s.a.w.:

Lelaki itu bersikap kurang ajar terhadap diriku, oleh kerana itu aku membalasnya. Apabila aku mula membalasnya, kamu meninggalkan kami di tempat itu.

Rasulullah SAW bersabda:

Apabila kamu tidak membalas kata-katanya, terdapat malaikat yang membalasnya untuk kamu.

Walau bagaimanapun apabila kami mula membalas kata-kata kesatnya itu syaitan mula mengambil tempat dan duduk di antara kamu.

Oleh yang demikian, aku tidak mahu duduk bersama-sama dengan syaitan.

Kemudian Rasulullah s.a.w. bersabda lagi:Ya Abu Bakar ! Terdapat tiga perkara yang benar iaitu:

1) Apabila seorang hamba itu dizalimi dengan satu kezaliman, maka dia meninggalkan tempat itu semata-mata kerana Allah,  Allah akan menguatkan dan membantunya.

2) Apabila seseorang itu membuka pintu kedermawannannya dan memberi hadiah, maka Allah s.w.t. akan menambahkan kekayaannya.

3) Apabila seseorang itu mula meminta-minta untuk menambahkan kekayaannya, maka Allah s.w.t. akan mengurangkan kekayaannyaAmat menghairankan,

Ada manusia sanggup mengembeling umat Islam memprotes cercaan terhadap Nabi s.a.w...

Sedangkan mereka sendiri ingkar terhadap seruan dan ketetapan Nabi s.a.w...

Malah mereka menghalang manusia dari melaksanakan undang-undang yang ditetapkan Allah s.w.t. dan RasulNYA..Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan