Bacaan Popular

Isnin, 17 Jun 2013

Fadhilat Wuduk
Kadang kita leka dalam waktu sedang mengambil wuduk kita masih berbual dengan rakan ditepi kolam di masjid. Kadang dalam mengambil wuduk fikiran kita menjalar entah kemana-mana. Kadang sedang berwuduk di tepi kolam henfon kita berbunyi dan kita merhenti mengambil wuduk untuk menjawab panggilan atau melihat henfon untuk tahu mesej siapakah yang baru masuk. Dalam erti kata ringkas kita masih tidak dapat memberi perhatian penuh kepada pekerjaan mengambil wuduk.

Semolek-molek berwuduk ialah memberikan penumpuan kepada pekerjaan mengambil wuduk tersebut. Tumpukan fikiran, tumpukan mata serta semua panca-indera untuk berwuduk, bukan kepada perkara yang lain. Mungkin tulisan dibawah ini berguna buat anda jadikan panduan serta pengalaman dalam hal wudhuk, kerana solat yang sempurna bermula dari wuduk yang sempurna.

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini" .

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".Penjelasannya :

Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.


Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan.

Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri.

Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.

Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.

Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.

Penjelasan nombor 8 : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah

Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri. Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa? Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam? Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam? Bersyukurlah dan bertaubat selalu.Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan