Bacaan Popular

Selasa, 26 Jun 2012

Insaflah Wahai Kawan
Mari sama-sama kita tatap dan renungkan gambar ini sebagai bahan muhasabah diri sepanjang masa.Ketika Peperangan Uhud, Mus'ab bin Umair adalah salah seorang jeneral. Dia pembawa panji.

Peperangan itu, menyaksikan Mus'ab bin Umair bertempur ibarat singa. Namun, kerana dia memegang panji, tentera musyrikin berusaha untuk menjatuhkannya. Tangan kirinya yang memegang panji diserang hingga terpotong. Pantas dia memegang panji dengan tangan kanan. Dia terus bertempur. Akhirnya tangan kanan turut terpotong.

Mus'ab bin Umair, untuk mempertahankan panji yang mewakili maruah Islam, terus memegang panji dengan kedua puntung tangannya. Akhirnya tubuhnya itu dihujani anak panah, menyebabkan dia tumbang syahid.

Kedua-dua tangannya sudah hilang, pun masih terus memeluk erat bendera Islam dengan memegang bendera itu menggunakan kedua-dua tangan yang telah kudung!


Justeru itu insaf dan bersyukurlah, bangun dan bekerjalah, bangkit dan berjuanglah dengan bersungguh-sungguh kerana pada dirimu itu sudah lengkap dikurniakan melebihi dari insan-insan di atas. Jangan sampai tunggu Allah mencabut nikmat kurniaannya itu daripada kita yang menyebabkan kita sesal sepanjang hayat!

Bisikan hati seseorang pernah berkata.

"I always cry and complain because I have no shoes until I meet a man who has no feet".

'Saya selalu mengeluh kerana tidak punya kasut, namun akhirnya saya menangis apabila bertemu seseorang yang tidak mempunyai kaki'.

kredit: GB


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan