Bacaan Popular

Jumaat, 26 Ogos 2011

Al Kesah Yang Sangat Menyentuh


Salam jumaat buat semua rakan dalam fb. Selalu kita bergurau walau cuma dalam fb tapi hari ini hari jumaat adalah jumaat yang penghabisan untuk Ramadhan 1432. Jika Allah panjangkan umur Ramadhan depan (1433) kita akan jumpa lagi.

Tapi citer pagi ni berkenaan kesedihan pula. Sesekali apa salahnya kita bersedih, bukan apa, Tok cuma teringat satu hadith Rasulullah saw yang menyebut ' Jika kalian tahu apa yang aku tahu nescaya kalian akan banyak menagis dari ketawa' lebih kurang gitulah bunyi hadith tersebut.

Jadi menangis ni pun satu rahm,at juga. Mari kita kongsi al kesah yang sangat menyentuh....touching ler gitu. Tapi citer ni Tok tak tau siapa penulis aalnya, so takder kredit.

Jeng jeng...

Saya sangat mengkagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.


Ceritanya:

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat.

Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untuk dirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

'Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?'

Dia terkejut dan wajahnya berubah.

'Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu'. Jawabnya

'Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?'

'Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.'

Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, 'Maafkan cikgu,

Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;


i. Solat sunat

ii. Puasa sunat

iii. Berzikir

iv. Bersedekah

v. Mengusap rambut anak yatim

vi. Mendengar cerita2 kesusahan orang lain

vii. Membantu orang susah


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan