Bacaan Popular

Jumaat, 23 Disember 2016

Kisah Sedikit Roti

Gambar sekadar hiasan.

Seperti yang mana kita semua sudah tahu tentang keadaan perut Nabi s.a.w. yang lebih suka berlapar dari berkenyang-kenyangan. Pada suatu ketika dimana persiapan untuk peperangan Khandak @ Parit sedang giat dilakukan yakni sedang menggali parit yang panjang sebagai penghalang kemaraan tentera musuh. Pada ketika inilah kisah yang hendak Tok Wan ceritakan ini berlaku.

Salah seorang Sahabat Rasulullah s.a.w. yang bernama Jabir bin Abdullah r.anhu telah mendapati Nabi s.a.w. turut bersama orang ramai bergotong-royong menggali parit dalam keadaan yang terangat lapar sehingga memaksa Nabi s.a.w. mengikat beberapa ketul batu dibahagian perut Baginda s.a.w. Menyedari perkara yang sedemikian telah memaksa Jabir bin Abdullah r.anhu pulang kerumah dn bertanyakan kepada isterinya samaada terdapat apa-apa makanan diruang dapur untuk menjemput Nabi s.a.w. datang kerumahnya. Isterinya mermberitahu terdapat sedikit roti serta air. Maka segera Jabir bin Abdullah r.anhu pergi semula menemui Rasulullah s.a.w.

Ketika sampai ditempat Rasulullah s.a.w. sedang menggali parit maka segera dibisikkan ketelinga Nabi s.a.w hasratnya menjemput Baginda s.a.w. kerumahnya untuk menjamu selera. Seketika kemudian Nabi s.a.w. membuat pengumuman kepada seluruh mereka yang menggali parit tersebut untuk berhenti seketika dan menunaikan hasrat Jabir bin Abdullah r.anhu hendak menjamu makanan dirumahnya.

Jabir bin Abdullah r.anhu segera kerumahnya dan menyatakan kerisauannya atas apa yang berlaku itu kepada isterinya. Isteruinya menenangkan Jabir r.anhu dengan berkata, 'Janganlah bimbang, dia itu Rasul Allah s.a.w. dan dia tahu apa yang dia buat'. Mendengar perkataan tersebutJabir r.anhu pun tenang.

Maka rombongan yang hendak menjamu selera dirumah mereka pun sampai lantas Jabir r,anhu mempersilakan Rasulullah s.a.w. masuk. Kemudian Nabi s.a.w. memerintahkan dibuat giliran yakni 10 orang masuk dan setelah mengambil secebis roti serta air lalu keluar mengikut pintu lain dan meminta 10 orang yang lain masuk lagi sampailah semua orang mendapat roti dan air masing-masing.

Setelah selesai kesemua mereka mendapatkan roti dan air masing-masing maka Jabir r.anhu serta isterinya mendapati roti dan air mereka masih ada seperti asalnya seolah-olah tidak diusik langsung. Begitulah Allah s.w.t. menzahirkan nusrahNya kepada mereka yang ikhlas.

Mukjizat yang Allah s.w.t. anugerahkan kepada NabiNya memang cukup istimewa namun kemuliaan Nabi kita ini sangat hebat. Nusrah Allah s.w.t. berupa beberapa cebis roti serta air sebenarnya tidak perlu semua yang bekerja menggali parit itu pergi kerumah Jabir bin Abdullah r.anhu, memadai jika Nabi s.a.w. menadah tangan memohon hidangan untuk mereka yang bekerja disitu dan pasti hidangan lazat akan zahir disitu tanpa perlu berjalan kerumah Jabir r.anhu. Tapi Nabi kita yang berakhlak mulia malu hendak menadah tangan sebaliknya sanggup berjalan kaki kerumah Jabir r.anhu untuk menerima nusrah Allah. Sebab itulah Muhammad s.a.w. menjadi Kekasih Allah.

Hari ini jika ada orang buat kenduri tahlil dirumahnya dan menjemput jemaah dari masjid untuk datang kerumahnya selepas solat isyak untuk tujuan tersebut maka kita akan mendengra ada suara yang berbunyi, 'Kenapa tak bawa datang makanan tersebut ke masjid. Buat dirumah kita pulak yang hendak pergi kerumahnya kalau rumah besar okeylah... ini rumah pun sempit.' Ini cara kebanyakan cara kita berfikir. Kita tak nampak nusrah Allah dalam rezeki yang diberkati. Kita tidak nampak keberkatan dari masjid kita, kita usong secara gotong-royong bawa keberkatan tersebut kerumah saudara kita.

Oleh kerana mata kasar kita tidak dapat melihat keberkatan yang ada dalam masjid yang selalunya kita bawa balik kerumah kita sendiri, maka kita juga tidak nampak sebenarnya dengan keluar dari masjid secara berjemaah dan menuju rumah yang buat kenduri tersebut sebenarnya kita sedang mengusong keberkatan dari masjid menuju masuk rumah saudara kita. Lain kali mereka akan usong keberkatan yang serupa kedalam rumah kita pula, inilah yang Allah suka, bukan gotong royong bawa keberkatan dari masjid ke kedai mamak.
.
.
La haula wala quwwata illa billah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan