Bacaan Popular

Selasa, 6 Disember 2011

Umat Islam Perlu Membuat Bantahan Terhadap Keputusan Makamah Di Jerman .


Umat islam perlu membuat sesuatu untuk menunjukkan rasa bantahan terhadap apa yang menimpa saudara kita di sebuah sekolah di negara yang kononnya maju tetapi bersikap kuno..

Takut pada kebangkitan umat islam di sana dengan menghalang pelajar menunaikan solat di kawasan sekolah.. apa yang kita patut lakukan adalah bantahan kita terhadap mereka yang menekan umat islam untuk beribadat . dengan tidak ada ancaman terhadap mereka yang bukan muslim ..


Jerman larang pelajar solat

BERLIN - Sebuah mahkamah di Jerman menghalang seorang pelajar beragama Islam daripada menunaikan solat di dalam kawasan sekolah, walaupun selepas waktu pembelajaran kerana menganggap perbuatan itu sebagai gangguan kepada sekolah.

Mahkamah persekutuan mendakwa perbuatan itu akan mencetuskan masalah di sekolah, walaupun mengakui hak untuk menunaikan solat di sekolah adalah kebebasan beragama yang dijamin perlembagaan negara.

Menurut mahkamah, sekolah tinggi di Berlin mengambil tindakan betul apabila menghalang Yunus Mitschele, 18, menunaikan solat secara terbuka di dalam kawasan sekolah kerana mendakwa ia akan mencetuskan konflik antara pelajar berlainan agama.

Selain menyokong larangan pihak sekolah supaya pelajar tidak menunaikan solat, mahkamah turut memutuskan sekolah tersebut tidak perlu menyediakan bilik khas untuk pelajar Islam bersolat kerana ia di luar tanggungjawab pihak sekolah.

Perbicaraan kes selama lebih dua tahun itu bermula apabila Yunus dan beberapa rakannya menunaikan solat secara berjemaah di koridor sekolah semasa waktu rehat pada 2007.
Pengetua sekolah kemudian memberi amaran kepada remaja itu dan ibu bapanya bahawa menunaikan solat di sekolah tidak dibenarkan kerana didakwa akan menimbulkan masalah, menyebabkan Yunus membawa kes tersebut ke mahkamah.

Kes itu menerima perhatian meluas di Jerman, negara dengan hampir empat juta penduduk beragama Islam, apabila keputusan dua mahkamah daerah sebelum ini menyebelahi Yunus sebelum ia ditarik balik mahkamah persekutuan.

kredit: rakangroup


Salam Ukhuwah..~

1 ulasan:

  1. sifat dengki mendengki sebati antate darah, jiwe. dan persekitaran~

    BalasPadam