Bacaan Popular

Ahad, 11 Disember 2011

Tekad Sentiasa Taambahkan Ilmu


Kenapa orang berjaya sentiasa menambah ilmu? Berikut adalah dua sebab utama:

1. Mereka mahu tahu banyak ilmu baru.

2. Mereka mahu menguasai, bukan sekadar mengetahui.


Orang berjaya tak pernah merasa cukup dengan ilmu yang dia ada. Bukan sebab orang berjaya ni tamak, tapi sebab mereka seronok berkongsi ilmu – iaitu ilmu yang mereka ada dan ilmu yang mereka baru jumpa.

Anda kena contohi orang-orang berjaya. Elak merasa puas hati dengan ilmu yang Anda ada sekarang ini. Tekad belajar seumur hidup! Tambah ilmu dengan banyakkan membaca kerana membaca adalah cara paling mudah untuk Anda mempelajari ilmu baru. Gali lebih banyak ilmu berkenaan bidang Anda. Beri tumpuan pada apa yang Anda perlu tahu.

Sebagai contoh, jika Anda seorang penulis buku, pelajarilah lebih banyak ilmu tentang bagaimana menjadi penulis buku supaya Anda boleh muncul menjadi seorang penulis buku yang berjaya satu hari nanti.

Jika Anda seorang pemuzik, pelajari lebih banyak perkara mengenai muzik supaya Anda menonjol menjadi pemuzik berjaya. Anda berjaya kerana Anda tahu banyak perkara mengenai muzik.

Selepas itu, pelajari lebih banyak, dua kali lebih banyak jumlahnya dari jumlah ilmu yang dipelajari oleh orang-orang di sekeliling Anda.

Jika Anda seorang penasihat kewangan, pelajari lebih banyak ilmu tentang hal-hal kewangan supaya Anda berjaya sebagai seorang penasihat kewangan berjaya satu hari nanti. Bila Anda menguasai banyak perkara mengenai bidang Anda, pasti Anda menonjol. Pasti Anda boleh mencapai tahap-tahap membanggakan.

Mengetahui saja tidak cukup.

Anda perlu menguasai, iaitu dengan mempelajari lebih banyak ilmu mengenai bidang Anda.

kredit: rakangroup


Salam Ukhuwah..~

1 ulasan:

  1. .....lagi kita pelajari sesuatu..lagi banyak yang kita xtahu sebenarnya...so,teruslah belajar...

    BalasPadam