Bacaan Popular

Selasa, 20 Disember 2011

Monyet Nak Jadi Manusia


Pada suatu hari ada seekor cucu monyet yang masih kecil bermain di tepi sungai. Bila penat bermain, ia duduk di atas sebatang pohon ditepi sungai tersebut.

Tidak berapa lama tiba tiba sang monyet melihat seorang lelaki berjalan menuju sungai membawa timba dan kain basahan. Si monyet terus diam memerhatikan lelaki itu mandi di sungai; menggosok gigi, bersabun dan bersampoo.

Apabila selesai mandi, lelaki itu pun memakai pakaian yang cantik dan rapi; kemudian ia pulang.

Cucu monyet ini tak habis fikir, lalu ia pun pergi mencari neneknya untuk memberitahu apa yang baru dilihatnya.

“Neeek!!!” Jerit sang cucu.

“Ada apa, cu?” Jawab sang nenek terkejut.

“Alangkah seronoknya jika kita jadi manusia, ya nek!” Kata sang cucu.

“Seronok? Mengapa cucu cakap macam itu?” Tanya si nenek.

“Aku baru mengintai manusia yang sedang mandi di sungai. Seronok sangat nampaknya, nek. Dia gosok gigi, bersabun dan bersampoo. Sesudah mandi dia lap tubuhnya, lalu memakai pakaian yang cantik. Kalaulah kita jadi manusia, ya nek!!!” kata sang cucu.

“Alaa... cucuku, sebenarnya tidak seronok jadi manusia!” Kata sang nenek tegas dan meyakinkan.

“Kenapa, nek?” Sang cucu ingin tahu.

“Manusia mempunyai banyak kewajipan dan larangan, cu. Pada bulan Ramadan diwajibkan puasa ke atas mereka. Jika mereka tidak akur, mereka berdosa dan mendapat seksa di akhirat. Mereka juga dilarang mencuri, main nombor ekor, bersifat angkuh, memutuskan silaturahim dan banyak lagi”, sang nenek menjelaskan.

“Yakah, nek? Cucu baru tahu nie,” sampuk sang cucu kehairanan.

Sang nenek melanjutkan: “Sebenarnya, cu, lebih seronok jadi monyet macam kita ini berbanding jadi manusia. Kita monyet tidak ada kewajipan puasa, kita bebas makan bila-bila masa kita suka. Kita juga tidak dilarang mencuri; pisang orang pisang kita; rambutan orang rambutan kita; jering orang jering kita; durian orang durian kita juga. Pendek kata, kita boleh lakukan apa sahaja yang kita suka bila-bila masa.”

“Jadi, jika ada di antara manusia keberatan berpuasa, silakan sahaja jadi monyet, ya nek?” kata sang cucu yang semakin bijak.

kredit: rakangroup


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan