Bacaan Popular

Jumaat, 18 November 2016

Perjalanan Khuruj

Tok Wan (berbaju biru) bergambar bersama rakan seusaha di Nabalu

Beberapa minggu Tok Wan tidak membuat posting dalam blog ini kerana khuruj ke Sabah dan kawasan Papar dalam Daerah Beaufort adalah tumpuan utama kami dimana kami beriktikaf di 1 masjid dan 3 buah surau. Semua kelengkapan untuk 40 hari dibawa namun tablet yang membolehkan menaip perkara untuk blog ini tertinggal dirumah. Ahhh... tak apalah nanti balik boleh buat posting.

Route pertama adalah Masjid Buang Sayang 2 yang berada ditebing Sungai Papar dan bersebelahan landasan keretapi. Route kedua ialah sebuah surau kecil di Padawan, 13km keutara Pekan Papar. Disana tiada pasar dan kecil runcit terdekat jaraknya 1km dari surau. Dalam jarak 10km persegi hanya terdapat 53 buah rumah saudara Muslim dan selebihnya adalah Kristen dan Pagan. Disana kami bertahan selama 11 hari sehingga satu jemaah dapat dibentuk untuk dikeluarkan 3 hari.

Kemudian kami bergerak ke Nagapas kira-kira 6 km dari Pekan Papar. Surau al Mustakimah di Nagapas adalah surau atas ihsan pemilik ladang Guthrie Co Ltd (London) sejak 1963 dan apabila Guthrie Malaysia Berhad mengambilalih pemilikan saham maka ramai pekerja dari semenanjung balik semula kesemenanjung atas kerelaan sendiri. Namun Imam surau tersebut yang berasal dari Sagil, Johor yang datang ke Nagapas pada tahun 1963 dan telah beranak-cucu disitu tidak mahu pulang ke Semenanjung.

Imam tersebut terus berkhidmat dalam ladng Guthrie sehingga kehari tuanya. Beliau juga meneruskan kerja mengajar mengaji dan Imam disurau tersebut secara sukarela. Namun ketika kami sampai keadaan surau tersebut seperti lama sudah tidak digunakan. PA system yang digunakan untuk melaungkan azan tidak boleh berfungsi maka laungan azan kembali seperti dulu-dulu.

Keesokan harinya barulah seorang pemuda tempatan datang membantu memulihkan PA syatem dan azan dapat dilaungkan semula. Hari ketiga baru kami dapat tau bahawa rumah Imam surau tersebut berada berdekatan surau saja. Kami pun menziarahi beliau . Melalui ziarah tersebut kami dapat tahu beliau telah merajuk kerana ada seorang Ustaz yang datang buat kuliah maghrib disitu cakap kalau tak ada tauliah sesiapa pun tak boleh mengajar orang awam mengaji apatah lagi untuk menjadi imam dalam solat. Sejak hari itulah beliau sudah tidak kesurau lagi walaupun surau itu dihadapan rumahnya sahaja. Dan sejak hari tulah juga tiada azan dan tiada solat disurau tersebut kecuali malam jumaat apabila ada bacaan Yaasin diadakan.

Perkara sebegini tidak seharusnya berlaku jika iman seseorang itu kuat. Hanya dengan sedikit usikan dari syaitan maka orang yang dari muda mengimarahkan rumah Allah telah merajuk dan tidak mahu datang kerumah Allah lagi. Walhal kita semestinya tidak menghiraukan apa yang orang lain kata samaada ianya dari seorangUstaz maupun MUIS (Majlis Ugama Islam Sabah) maupun JAKIM. Yang penting apa Allah akan kata dan apa kita nak jawab bila berada di Padang Mahsyar kelak.

Dari kisah ini dapat juga Tok Wan dan rakan-rakan seusaha yang lain belajar kerana sememangnya khuruj kami untuk belajar untuk islah diri masing-masing dalam hal agama Allah ini, kerana hanya agamalah yang akan menyelamatkan manusia untuk hidup semula selepas dimatikan dan kekuatan agama serta iman inilah modal untuk kita diakhirat.

Perjalanan khuruj kami ketika sampai disurau kedua yakni surau al Amin Kg Surapit seperti biasa selepas ambil wuduk dua rakaat untuk masjid dan bila tiba waktu azan hanya kami-kami saja yang ada dan kamilah yang azan dan kami juga yang jadi imam. Orang tempatan yang hadir hanya dua tiga anak muda. Mereka dapat tahu ada jemaah usaha agama datang kesurau mereka apabila terdengar bunyi azan. Jadi maknanya jikalau tiada azan maka tiadalah jemaah yang datang. Bila ada azan maka azan itulah bukti jemaah bergerak sudah masuk kesurau mereka.

Runsing kami memikirkan keadaan agama dikampong itu. Runsing juga dengan kerenah manusia sekitar perkampungan itu yang sibuk dengan dunia dan membuang akhirat. Barangkali itulah sebabnya Allah murka dan mendatangkan banjir pada tahun 2014 dulu. Kami hanya menduga, jika sebaliknya maafkanlah kami yang tidak pandai menilai.

Minggu terakhir kami buat keputusan untuk menerima karkuzari tempatan disebuah masjid. Ada banyak buah masjid serta surau dalam halaqah Papar, melebihi 18 buah semuanya dan yang datang hanya 5 saja. Lapuran yang diterima amat mengecewakan kami dan usaha bagi meningkatkan kehidupan agama disana harus ditambah lagi dan lagi sebelum Allah buat keputusan untuk menurunkan bala kesitu.


Gambar dihadapan Masjid Ranau yang ditutup akibat rosak dari kesan gempa bumi dulu.

Sebelum pulang ke Kuala Lumpur kami diraikan oleh halaqah Papar dengan membawa kami makan angin ke Nabalu, sebuah pekan kecil berhampiran Gunung Kinabalu, pekan Kundasang dan Ranau. Di Ranau masih dapat disaksikan kesan gempa bumi yang Allah hantar pada pagi hari jumaat bulan mei 2015 yang lalu. Tiang menara pecah dan menghempap bumbung tempat solat dan banyak terakan berlaku samaada dalam bahagian luar masjid maupun luar masjid. Sebuah dewan sementara untuk solat didirikan disebelah masjid tersebut yang ditutup terus, mungkin untuk dirobohkan dan dibangunkan semula apabila ada bajet dan ada konterektor kelak. Namun masjid yang kukuh serta cantek jika tiada pengisian yang dapat meningkat iman ianya tidak berupaya menangkis kemarahan Allah. Masjid hanya dijadikan tempat solat dan selepas solat tutup dan balik rumah masing-masing.

Begitulah yang berlaku di Negara Brunei sehingga ada masjid yang  air-condition dihidupkan 24 jam sedangkan ianya hanya digunakan untuk solat yang 5 waktu. Mudah-mudahan Allah memaafkan kesilapan kita dan mengampunkan dosa-dosa kita kerana mengabaikan masjid dan surau-surau diseluruh alam ini.
.
.
.
La haula wala quwwata illa billah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan