Bacaan Popular

Jumaat, 25 November 2016

Kemanisan Dalam Beribadah

Gambar semasa majlis penyerahan kunci Masjid Zaid bin Thabit.

Kita sudah tidak dapat merasai kemanisan dalam beribadah kerana perkara itu pun sudah dicabut oleh Allah s.w.t. Sebab itulah kita lihat makmum dalam setiap masjid terburu-buru meninggalkan masjid sebaik Imam memberi salam tanpa buang masa untuk duduk berzikir atau sekurang-kurangnya beristighfar bersama Jemaah yang lain. Kekadang bukan sekadar makmum yang terburu-buru bahkan Imam dan bilal pun Nampak terburu-buru.

Bab bilal yang terburu-buru dapat kita lihat apabila waktu untuk iqamah belum tiba dia dah iqamah menyebabkan ramai lagi Jemaah yang jadi Jemaah masbuk terutama solat suboh. Sebab bilal pun ada urusan untuk hantar anak kesekolah, hantar isteri ketempat kerja. Jikalau tidak hantar isteri ketempat kerja siapa pula yang hendak bayar duit kereta yang mereka sekeluarga pakai? Bayaran rumah dan bil elektrik sudah dibayar dengan pendapatan suami. Bab hantar anak ke sekolah pula jikalu kita tak hantar nanti anak penat berjalan kesekolah, bila anak penat tentulah tumpuan kepada pelajaran merosot dan kita juga yang rugi sebab anak tak jadi cemerlang dalam pendidikan akedemik dan sudah pasti payah dapat kerja atau cuma dapat kerja dengan gaji yang kecil-kecilan sahaja.

Semuanya kerana dunia, kerana hendak hantar anak kesekolah, hantar isteri ketempat kerja dan berbagai-bagai perkara lagi yang menyebabkan kita buru-buru keluar masjid walhal Nabi s.a.w. dah sebut dalam hadith duduklah baca al Quran 100 ayat atau zikir sehingga terbit matahari dan dirikan 2 rakaat selepas syuruk ganjarannya umpama mengerjakan haji dan umrah. Jika ditambah lagi dengan 2 rakaat solat hajat maka Allah akan penuhi keperluannya sampai kepada waktu asar.

Masalah utama kita tidak yakin kepada Allah, kita tidak yakin kepada Rasulullah s.a.w. Sebab itulah juga kita lihat Imam sendiri tak nak baca surah as Sajdah. Walaupun bacaan as Sajdah  dalam solat suboh pagi jumaat  bukan wajib tapi fadhilatnya besar, sunnahnya besar. Kita tak Nampak semua itu kecuali bila kita sudah masuk lubang kubur nanti.

حَتَّىٰ زُرۡتُمُ ٱلۡمَقَابِرَ

...hatta sampai kamu masuk lubang kubur.
 
 
Apabila ada keyakinan kepada janji-janji Allah dan RasulNya pasti dapat kita kecapi semula kemanisan dalam beribadah. Kita kena perbanyakkan duduk mendengar hadith (taklim) yang selalu diadakan dimasjid dan baca juga hadith dalam rumah kita untuk keluarga kita. Ketika pulang dari masjid elok pulang terus kerumah dan bawa keberkatan masjid itu kedalam rumah kita bukannya bawa keberkatan tersebut kekedai mamak.
 
Dalam rumah kita juga kena selalu ada bacan al Quran dan kita sendiri kena baca al Quran setiap hari sekurang-kurangnya dua muka (untuk setahun sekali qatam) dan kena ajak orang lain sama-sama dating kemasjid...ini kerja kita sebab selepas Nabi kita Nabi Muhammad s.a.w. wafat Allah tidak akan hantar Nabi lagi. Nabi-nabi sebelum Nabi kita tidak meninggalkan kerja mengajak manusia kepada Allah untuk umatnya tapi Nabi kita tinggalkan kerja untuk mengajak orang lain kepada kebikan dan mencegah mereka daripada melakukan kemungkaran. Sebab itulah Allah bersumpah dengan masa...
 
وَٱلۡعَصۡرِ (١) إِنَّ ٱلۡإِنسَـٰنَ لَفِى خُسۡرٍ (٢) إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلۡحَقِّ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلصَّبۡرِ (٣)
Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. / (3)
 
Berpesan dengan pesan yang Haq serta sabar...bermaksud jikalau hari ini rakan kita itu tak mahu datang kemasjid esok ajak lagi, ajak lagi sampai dia mahu datang dan jikalau sampai dia marah kita sabar dan sabar lagi. Begitu juga dengan wanita yang tidak mahu menutup aurat mereka dengan sempurna, tugas kita memberi peringatan, beri peringatan lagi dan lagi sampailah wanita itu marah kepada kita dan kita sabra, dia campak kepada kita kasut pun kita sabra dan senyum akalu kasut dia tu kena batang hidung kita dan berdarah pasti tak sakit sebagaimana sakitnya dia diakhirat nanti. Apabila sudah sampai tahap yang sebegini pasti Allah suka apa yang kita buat dan pasti amal ibadah kita bertambah manis.
 
Apabila amal ibadah terasa manis pasti bacaan Imam yang panjang dalam solat dimajid tak terasa panjang, begitu juga dengan doa yang panjang-panjang. Dan apabila ada ustaz bagi tazkirah atau kuliah dalam masjid kita sanggup duduk tanpa rasa gelisah walaupun berjam-jam lamanya.
 
Senang jer kan nak kenal ibadah kita itu manis atau tidak. Periksalah diri kita masing-masing.
.
.
.
La haula wala quwwata illa billah..~


Tiada ulasan:

Catat Ulasan