Bacaan Popular

Isnin, 7 Mac 2011

SYAITAN IBLIS & SYAITAN MANUSIA


SYAITAN MANUSIA adalah manusia yang perangai dan tingkah lakunya jahat serupa syaitan. Syaitan jenis ini tidak akan lari, saperti syaitan dan jin kafir "original" sekalipun azan di kemundangkan.

Hari ini manusia telah di kepung dan dikontrol dengan dasyatnya oleh syaitan iblis dan syaitan manusia. Serangan spritual syaitan hari ini seolah olah tidak dapat ditahan saperti bah besar yang tidak dapat di bendung, sekalipun menggunakan teknologi canggih dan hebat. Syaitan telah berjanji akan menipu dan memperdaya manusia (anak2 Adam) dari setiap penjuru hidup, dari depan, dari belakang, dari kanan, dan dari kiri sebab masa yang tinggal sudah teramat sedikit. Ini telah di nyatakan dalam Al Quran Surah Al A'raf Ayat 16-17 yang bermaksud, "Iblis berkata, oleh kerana engkau (wahai Tuhan) menyebabkan aku tersesat (maka) sesungguhnya aku akan bersungguh sungguh menghalang mereka (daripada) jalan Mu yang lurus. Kemudian aku datangi mereka dari hadapan mereka serta dari belakang mereka, dan dari kanan mereka serta dari kiri mereka.(Sehingga) Engkau tidak akan dapati kebanyakkan mereka bersyukur".

Inilah janji syaitan yang akan terus mensabotaj dan merosakkan manusia melalui hasutan dan gangguannya dengan apa cara sekalipun. Jiwa syaitan penuh dengan hasad dengki dan dendam kesumat yang tiada had kepada Nabi Adam dan keturunannya. Dan sifat ini telah di warisi oleh syaitan syaitan manusia pada hari ini untuk merancakkan lagi kerja syaitan. Dan pada akhir zaman serangan nya menjadi bertambah hebat, lebih lebih lagi di sokong dan di bantu oleh kuncu kuncunya manusia syaitan yang saya sebut tadi.

Bahaya syaitan tidak mudah di lihat dengan mata kasar melainkan bagi manusia yang bersih hatinya dari sebarang kederhakaan dan penyelewengan. Iblis pernah bersumpah saperti yang di rakam dalam Al Quran Surah Sad ayat 82-83 yang bermaksud," Iblis berkata: Demi kuat kuasa Mu (wahaiTuhan), aku akan menyesatkan mereka semuanya kecuali hamba hamba Mu di kalangan zuriat zuriat Adam yang mukhlis (yaitu yang di beri petunjuk untuk mentaati Allah dan RasulNya)."

Syaitan dan bala tenteranya, (termasuk syaitan manusia) menyerang manusia melalui berbagai bagai kaedah, di antaranya saperti berikut:

Menghalang manusia menuju kejalan yang di redhai Allah.
Mengajak manusia melanggar hukum dan menentang perintah Allah.
Mengajak manusia kearah kehancuran, kebinasaan dan perpecahan.
Memutuskan perkara yang Allah perintah hubungkan saperti hubungan silaturrahim
Sentiasa mengajak manusia supaya mengubah agama dan menukar ajaran Islam.
Mengajak manusia mensyirikkan Allah.
Menyuruh supaya menghalalkan cara yaitu mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram.
Menanam kebencian, permusuhan dan perselisihan antara manusia lebih lebih di antara sesama Muslim.
Sentiasa menghalang dan menentang manusia yang hendak berjihad dengan menakut nakutkan atau memberi gambaran yang buruk kepada mereka.
Menyalakan api permusuhan dan peperangan di antara sesama Islam.
Menghasut supaya manusia melakukan kezaliman.
Syaitan turut menyerang pemikiran, hati dan jiwa melalui bisikan dan hasutannya. Di antaranya adalah saperti berikut:

Berusaha melahirkan syak dalam hati manusia terutamamya di kalangan orang yang beriman. Bagi yang tidak beriman dia akan berusaha mengekalkan manusia itu dalam keadaan tidak beriman.
Melahirkan keraguan mengenai wujudnya Allah.
Melahirkan keraguan dalam perkara Akidah dan Keimanan.
Sentiasa akan buat manusia ragu dalam urusan kehidupan.
Menyemarakkan sifat tamak dan buruk sangka
Menanamkan sifat cinta dunia dan takut mati
Menyemarakkan sifat riak dan sukakan pujian
Menyemai sifat hasad dan dengki
Sifat memandang rendah terhadap manusia lain dan tidak menghormati sesama sendiri
Rasa kagum dengan diri sendiri
Sifat bakhil
Sifat takabur

Yang paling bahaya dia menggunakan kaedah taz-yin yaitu maksudnya menampakkan rupa cantik, elok dan benar terhadap perkara yang batil. Dalam apa jua urusan yang dilakukan oleh manusia, syaitan iblis dan syaitan manusia akan campur tangan, menampakkan bahawa perbuatan manusia itu baik sedangkan hakikatnya ia tidak baik. Ini akan menyebabkan manusia merasa bongkak dan syok sendiri dan akan menganggap dirinya sahaja yang betul dalam segala hal, terutama dalam hal hal agama.

Maka kita dapat lihat di sini bahawa perkara yang bersabit dengan kejahatan semuanya ada hubungan dengan syaitan iblis dan syaitan manusia.Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan