Bacaan Popular

Selasa, 14 Disember 2010

Bunga Sedap Malam


Sedap malam lebih dikenal sebagai bunga hiasan. Wangiannya yang seharum melati bermunafaat menenangkan hati orang yang berada di sekitarnya. Namun, sebenarnya bunga sedap malam mempunyai sejumlah munafaat untuk kesehatan, bermula dari mengubati penyakit susah tidur sehinggalah kepada selsema atau penyakit yang selaras dengan pernafasan.

Bunga yang berasal dari Mexico ini juga disukai di lain2 negara. Masyarakat Jepun menggunakan bunga sedap malam sebagai lambang cinta. Di Thailand, bunga yang harum di malam hari ini adalah pilihan utama pengarang bunga karena sifatnya yang harum dan tidak mudah layu.

Masyarakat Eropa juga memakai bunga bernama Latin Polianthes tuberosa Linn ini dalam upacara keagamaan terutama menjadi penghias di gereja.


Kekasih Gelap

Keharumannya yang tak kalah dengan bunga melati membuat sedap malam diberi gelaran di luar negeri sebagai dangerous pleasure (kesenangan yang berbahaya). Tidak jelas mengapa disebut demikian. Namun, ada tahayul kuno di Perancis yang melarang anak gadis menghirup wangi bunga ini di waktu malam karena akan membawa suasana romantis dalam diri mereka. Larangan yang sama juga berlaku di India dengan alasan yang sama pula, sehingga bunga ini diberi nama rat ki rani (kekasih gelap).

Meski ada kepercayaan demikian di India, perubatan kuno dari India, Ayurveda, mengakui khasiat bunga yang juga disebut orang Sunda sebagai sundel malam ini bagi kesehatan. Menurut Ayurveda, sedap malam terkenal boleh memperbaiki ketenangan pikiran seseorang. Bunga ini boleh membuka cakra mahkota fikir, sehingga memperbaiki kekuatan fisik seseorang.

Sedap malam juga memperkuat inspirasi artistik dalam diri seseorang yang bergelar artis sebab ia mampu bergerak dari sisi kanan otak yang mengurusi bagian kreativitas. Dari stimulasi di otak kanan itu sedap malam memberi ketenangan di pikiran dan hati.
Pada pengamal perubatan tradisional masyarakat Indonesia tidak ada penjelasan seperti dalam Ayurveda. Namun, nenek moyang keturunan China telah menggunakan keharuman bunga yang juga bernama Yek Lai Siang ini untuk menenangkan hati di kala kematian.

Hiasan bunga sedap malam pada upacara perkawinan di Indonesia memberi gairah tersendiri untuk pasangan pengantin baru. Perkara ini masih terus berlaku hingga sekarang. Bahkan para pengelola spa menaburkan kuntuman bunga ini di kolam pemandian untuk memberi ketenangan pada orang yang berendam.


Menurunkan Panas

Sayangnya, sedap malam tidak menghasilkan asensial, yakni hasil sulingan yang berupa minyak wangi. Jadi tidak ada minyak dalam botol yang dibuat dari sulingan bunga sedap malam sebab bunga ini tidak tahan suhu tinggi yang biasa dilakukan bagi menghasilkan esensial.

Secara ilmiah, hanya sedikit munafaat kesehatan yang terungkap dari bunga sedap malam. Dari Ensiklopedia Tumbuhan, sedap malam bersifat manis, sejuk, dan sedikit tawar. Tanaman ini berkhasiat menurunkan panas (antipiretik) dan menghilangkan bengkak. Sementara itu, kandungan kimia yang diketahui adalah sapogenin.


Aneka Resepi Bunga Sedap Malam

Berikut ini beberapa resepi yang menggunakan bahan sedap malam:

1. Katarak, Radang Mata

Rebus 50 kuntum bunga sedap malam dengan 1.5 liter air hingga mendidih. Tunggu sampai sejuk. Setelah sejuk atau sedikit suam, gunakan untuk mencuci mata.


2. Bisul dan Bengkak

Ambil akar sedap malam secukupnya lalu cuci bersih. Setelah itu tumbuk halus dan tempalkan pada tempat yang sakit.


3. Susah Tidur, Menenangkan Pikiran dan Hati, Penambah Darah, dan Pandangan Kabur

Bahan: 30 kuntum bunga sedap malam, 15 gram kie cie (beli di kedai ubat Cina), 1-2 ketul hati ayam, 2 ulas bawang putih, 4 ulas bawang merah, 10 gram halia, garam, dan kicap secukupnya. Iris bawang putih dan bawang merah. Tumis semua bahan dengan minyak goreng nonkolesterol secukupnya. Tambahkan tepung ubi yang telah dibancuh dengan air secukupnya. Masak sampai pekat.Dan akhirnya makanlah secukupnya sahaja.

Baca lagi hal2 berkaitan khasiat bunga dalam http://blogtokwan.blogspot.com/2010/12/khasiat-bunga-untuk-kesihatan.html semuga mendatangkan kebaikan.


Selamat Mencuba dan Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan