Bacaan Popular

Sabtu, 16 November 2013

Al Quran Dan Hadith“Aku tinggalkan dalam kalangan kamu dua perkara yang kamu tidak sekali-kali akan sesat selagi kamu berpegang teguh kepada keduanya, iaitu Kitab Allah dan sunah Rasulullah”. (s.a.w) (imam malik )

Kira-kira 1400 tahun yang lampau wahyu pertama yang diturunkan oleh Allah s.w.t kepada Nabi Muhamad s.a.w, melalui Malaikat Jibril A.S ketika baginda berada di Gua Hira’ iaitu wahyu yang menjadi kunci pembuka pintu pendidikan yang seluas-luasnya. Wahyu tersebut berbunyi;

IQRA’….Ertinya: “Bacalah (wahai Muhamad ) dengan nama TuhanMu yang menciptakan ( sekalian makhluk ) . Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah dan Tuhan-Mu lah yang Maha Pemurah, yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,
( Surah Al-Alaq a.1-5).

Firman Tuhan: “Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau Muhamad berjaya menguasai negeri Mekah ). Dan engkau melihat manusia masuk dalam ugama Allah beramai-ramai”.
(Surah An-Nasr a.1-2).

Berkata Ibbnu Abbas; “Ini adalah Rasulullah, pemimpin pasukan berpanji hijau.”Jawab Nabi s.a.w. “Alhamdulillah yang telah memberi petunjuk padamu kepada islam, orang semacam kamu tak pantas tak kenal kepada islam”.

Panji-panji /bendera-bendera islam nabi Muhamad Laillahaillallah Muhamadarasulullah bendera hijau. Panji-panji islam zaman kalifah Usman bin Affan.

Sabda Nabi s.a.w: Bani Israil berpecah belah kedalam 72 firqah dan akan berpecah-belah umatku kedalam 73 firqah, semuanya akan masuk Neraka kecuali satu. Orang banyak bertanya firqah yang mana ya Rasulullah? Rasulullah s.a.w. menjawab: Yaitu firqah yang ada dimana saya berada dan sahabat-sahabat saya. (73 firqah semuanya masuk Neraka, kecuali satu firqah saja ahli Syurga, iaitu (Orang2 yang mengambil Qur’an dan sunah sebagai panduan hidup, jalan lurus.)

Firman Tuhan : “Allah lah pelindung orang-orang yang beriman, yang mengeluarkan mereka dari kegelapan kepada cahaya, dan orang-orang kafir penolong mereka ialah thagut (syaitan) yang mengeluarkan mereka dari cahaya kepada kegelapan”. (Surah Baqarah).

Firman Allah: “ Ingatlah maka barang siapa hatinya dibuka oleh Allah kepada islam, maka ialah yang mendapat Nur dari Tuhan-Nya. tetapi jika kamu tergelincir dari (jalan Allah, sesudah datang kepadamu kebenaran, maka ketahuilah bahawasanya Allah Maha Berkuasa lagi Maha Bijaksana”. (Qur’an)

Firman Allah: “Yaitu orang-orang yang menjadikan Agama mereka sebagai main-main dan senda gurau, dan kehidupan dunia telah menipu mereka, maka pada hari ini, (kiamat) kami melupakan mereka sebagaimana mereka melupakan pertemuan mereka dengan hari ini .” (Qur’an)

Firman Allah “Iaitu orang-orang yang memecah belahkan Agama mereka, dan mereka menjadi beberapa golongan, tiap-tiap golongan merasa bangga dengan apa yang ada pada golongan mereka”.
(Surah Ar-Rum ).

Firman Allah “ Wahai orang-orang yang beriman ! Mahukah kamu Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab Seksa yang tidak terperi sakitnya? Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya , serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu, yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).” (Dengan itu ) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu kedalam taman-taman yang mengalir dibawahnya beberapa buah sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam syurga “ ‘Adn’”. Itulah keberuntungan yang besar.
(Surah As-Saff a.10-12)

Firman Allah: “ Yang mereka sembah selain dari Allah itu, tidak lain hanyalah menyembah berhala, dan (dengan menyembah berhala itu ) mereka tidak lain hanyalah menyembah syaitan lagi durhaka”. ( Qur’an).

Firman Tuhan: “ Hai orang-orang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang yang kafir menjadi pemimpin, bukan dari orang yang beriman. Inginkah kamu supaya Allah membuat alasan yang terang menyalahkan kamu? ( Qur’an).


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan