Bacaan Popular

Jumaat, 27 April 2012

Bagaimana Memenangi Hati MertuaGambar hiasan ini dipinjamkan dari Pakcik Googol. he he...


Ada 10 cara yang boleh tok rekomenkan kepada anda yang bakal mendapat mertua dan sudah ada mertua atau bercadang menambah mertua. Ehek hek hek... (jangan marah Tok gurau sekali-sekali) ...tapi memang pun bila kita menambah mertua berarti kita menambah bilangan dalam lingkungan silatulrahim. Lagi banyak mertua lagi bagus sebab bila nak melakukan ziarah kita ada banyak option. Tapi nasehat tok ini cuma untuk lelaki sahaja. Orang perempuan tak boleh....HARAM.

Contoh kalau nak ziarah mertua di Kelantan, kena pula masa tu Kelantan banjir kita boleh lencong ke Pahang sebab di Pahang juga aada mertua. Itulah hikmat jika anda banyak mertua.

Tapi kali ini bukan nak cerita hikmah banyak mertua, tapi bagaimana hendak mengambil hati mertua.


1. Sebaik sahaja anda sah sebagai tunangannya, mulakan berkenal kenalan dengan keluarga mertua. Andai tinggal berjauhan, hubungilah mereka melalui telefon sekadar untuk bertanya khabar. Jika duduk berhampiran, cuba sesekali luangkan waktu berkunjung ke rumahnya.

2. Ketika berkunjung, bawalah buah tangan bersama. Sekurang-kurangnya dengan membawa kuih ataupun buah-buahan. Tetapi lebih elok jika anda membawa sesuatu yang boleh dibuat cenderahati. Misalnya dengan memberikan sepasang kain sebagai tanda kenangan.

3. Kenali sikap sebenar mertua anda. Tanya kepada pasangan anda, apa yang disukai dan dibenci oleh mertua. Jika anda tahu apa yang disukai dan dibenci, secara tidak langsung ini boleh memberikan persediaan ketika sudah menjadi ahli keluarganya kelak.

4. Setelah berkahwin, jangan sesekali anda memarahi anaknya dihadapan mereka. Keadaan ini memberikan gambaran sebenar sikap anda terhadap anak mereka. Tapi tingkah-laku anda sebenarnya tidak sebegitu kan? Biasanya bila anda hendak memarahi isteri atau suami anda akan pastikan cuma anda berdua sahaja yang ada pada waktu tersebut. Jika anda berbuat seperti memarahi pasangan anda dihadapan orang lain pasti situasi ini akan menimbulkan kebencian dihati mertua.

5. Setiap kali bertandang, cuba mengambil hatinya dengan bercerita tentang pengalaman lucu yang boleh menghiburkan hatinya. Jangan lupa bercerita dengan sepenuh perhatian agar dia tidak rasa jemu. Ingat, jangan pula anda bercerita sesuatu yang dianggap bodoh dan boleh memalukan diri sendiri. Nak ringkas cerita janganlah buat lawak bodoh.

6. Berkongsi minat dengannya. Kalau dia gemar bercucuk tanam, anda juga harus belajar bercucuk tanam. Kalau dia gemar memasak, tidak salah anda cuba belajar memasak daripadanya. Tunjukkan yang diri anda betul-betul berminat dengan apa yang disukai. Bagaimanapun anda dinasihatkan jangan belajar sambil lewa kerana mungkin dia beranggapan anda tidak serius.

7. Apabila tiba hari-hari penting seperti ketibaan Hari Ibu, Ulang Tahun Perkahwinan, Hari Bapa dan Hari Lahir, jangan lupa menelefon mengucapkan sesuatu. Lebih baik jika anda berkunjung ke rumahnya dengan membawa hadiah. Atau anda juga boleh membuat kejutan dengan mengadakan majlis untuk mereka.

8. Paling penting, jaga pertuturan anda. Jika sebelum ini anda seorang yang ‘mulut lepas’, anda dinasihatkan agar menjaga pertuturan anda. Kata orang, kerana mulut, badan binasa. Jadi berhati-hati ketika menuturkan sesuatu di hadapan mereka. Jangan sampai menyinggung perasaan keluarga mertua. Ada waktu kita patut diam dari berkata-kataa sebab 'the silent is gold'.

9. Setelah selesai majlis kenduri, pastikan anda ringan tulang membantu mengemaskan apa yang patut. Terutamanya jika kenduri dilakukan dengan memasak sendiri. Pasti banyak barang yang patut dibasuh seperti periuk, kuali, gelas atau pinggan mangkuk. Walaupun anda keletihan, tetapi cuba sibukkan diri dengan menolong apa yang patut. Tetapi jika majlis dilakukan secara katering, cubalah mengemas apa yang patut di dalam atau luar rumah.

10. Akhir sekali, cuba mengasihani keluarga mertua seperti anda menyayangi keluarga sendiri. Anggaplah mereka sebahagian daripada darah daging sendiri supaya hubungan akan bertambah mesra dan berkekalan hingga ke akhir hayat.Walaupun jika ditakdirkan anda tiada jodoh dengan anak mereka, pastikan anda sentiasa menghubungi sekadar bertanya khabar. Allah suka kita meneruskan hubungan silatulrahim walaupun jodoh kita dengan anaknya sudah tiada. Ingat anak kita tetap cucu mereka.

kredit: rakangroup


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan