Bacaan Popular

Rabu, 21 September 2011

Agungnya Al Quran


Mari kita renungi ayat Allah والنجم والشجر يسجدان bermaksud : dan bintang serta pokok2 mereka bersujud.Kita memang mengetahui bintang dan pokok sujud dan bertasbih dengan cara yang tersendiri.

Satu kajian oleh seorang pakar menguatkan makna ayat ini.Kajian dibuat oleh pengkaji daripada Iraq menunjukkan pokok boleh terkesan bacaan ayat alquran.

Pengkaji telah membuat perbandingan hasil pertanian gandum di 4 kawasan yang diberikan pelbagai kesan luaran.

Satu kawasan diberikan bacaan alquaran 2 kali seminggu, satu kawasan diberikan bunyi2an yang tiada kaitan dgn Alquran kekerapan yang sama, kawasan ketiga diberikan alunan muzik lain dari yang ke dua dan kawasan ke empat tiada diberikan apa2 kesan luaran.Ke empat kawasan diberikan keperluan asas yang sama.Hasil dapatan menunjukkan keajaibam. Kawasan 1 menghasilkan saiz biji gamdum yang lebih besar dari yang lain, pastinya juga adalah hasil lebih banyak dari yang lainnya.Rangsangan Alquran membawa bukti kaitan dengan ayat di atas, tumbuhan sujud kepada penciptanya.

Bagaimana pula kita seorang muslim yang mengaku beriman dengan alquran, sudah pasti kesan Al-quran akan lebih memberikan tenaga kerja amal untuk kebaikan ummah. Memacu memikul dakwah menyebarkan kebaikan Islam.Dapatkah kita merasakannya. Para nuqabak dan murabbi mari bersama menyemak Alquran ahli masing2 agar semua dipacu menuju Reda Allah.

kredit: IKRAM Johor


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan