Bacaan Popular

Ahad, 23 Januari 2011

Ucapan LaillahaillallahBila hamba Allah mengucapkan Laillahaillallah maka keluarlah dari mulutnya yang menggucapkan perkataan yang mulia itu seekor burung hijau. Maka burung hijau akan naik ke Arasy Allah dan berkicauanlah burung-burung tadi dibawah Arasy. Melihat kejadian itu malaikat yang menjaga Arasy Allah memerintahkan kepada burung-burung tadi supaya diam tetapi tidak dipatuhi oleh mereka. Oleh kerana arahan yang diberi tidak dipatuhi, malaikat yang menjaga Arasy mengadap Allah SWT menceritakan kejadian itu.


Maka Allah memerintahkan malaikat tersebut supaya memberitahu burung-burung supaya diam. Apabila perintah itu diberitahu kepada mereka. Maka berkatalah burung-burung itu... "wahai malaikat yang menjaga Arasy Allah, kami boleh mendiamkan diri kami tetapi dengan satu permintaan". bertanya malaikat "Apakah permintaan itu?". Berkata burung-burung itu" Jika Allah ampunkan dosa-dosa orang yang mengucapkan kalimah Lailahaillallah sehingga terciptanya aku, barulah aku akan tidak membuat bising disini". Berkata malaikat itu" baiklah aku akan sampaikan kepada Allah". Beredarlah malaikat dan menyembah Allah dan disampaikan permintaan tadi kepada Allah. Maka Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang menerima permintaan tersebut.


Malaikat pun pergi berjumpa dengan burung-burung itu dan mengatakan bahawa Allah telah menerima permintaan mereka. Maka dengan segera mereka tidak membuat bising dan mereka bergantungan diArasy Allah sambil berzikir dan memohon keampunan untuk orang yang mengucap Lailahaillallah tadi sehingga hari kiamat. Oleh itu kita manusia sepatutnya tidak telepaskan peluang yang diberi oleh Allah itu dengan hanya mengucap kalimat yang disukai oleh Allah maka balasannya berterusan hingga hari kiamat. Maha Suci Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Salam Ukhuwah..~

29 ulasan:

 1. terima kaseh tok wan..sy suka tgk blog tok wan sebagai panduan tuk diri sy..terima sekali lagi..

  BalasPadam
 2. Tiada Tuhan Yang kusembah melainkan Allah...Nabi Muhammad Pesuruh Allah..terima kasih atas ingatan..

  BalasPadam
 3. salam....
  tok wan blh sye mohon untk share???

  BalasPadam
 4. trime ksh tok wan...saya mohon share ye...(^_^)

  BalasPadam
 5. As Salam Tok Wan!
  Alhamdulillah dgn adanya blog mcm Tok Wan ni dpt menambahkan ilmu pengetahuan buat para pembaca seperti saya yg serba kekurangan ini.
  Amin.

  BalasPadam
 6. alhamdulillah..bagus peringatan ni..^_^

  BalasPadam
 7. alhamduilillah..byk ilmu yg saya perolehi bila berada di blog Tok Wan...terima kasih dengan perkongsian ilmu ini...aminnnn

  BalasPadam
 8. tok wan..minta izin nak share....

  BalasPadam
 9. tok wan minta izin share pantun orang malas solat tu ye :) terima kasih

  BalasPadam
 10. trime kasih tok wan..blog yg tbaek yg pernah sy bace,..love it..izin share tuk pengetahuan bersame yerr

  BalasPadam
 11. terima kasih tokwan kerana berkongsi maklumat..

  BalasPadam
 12. mohon share ye tok....
  moga Allah merahmati tok selalu....
  tk

  BalasPadam
 13. tok wan cerita ini adakah sesiapa yang meriwayatkan atau sumber dari
  Al Quran?

  BalasPadam
 14. Boleh tak tuk wan kongsikan sumber cerita tok wan ini...sangat menginsiprasikan kita semua...mohon share k...tq

  BalasPadam
 15. sumbernya dari mana? bisa dirincikan? ataukah ini hanya karangan penulis semata?

  BalasPadam