Bacaan Popular

Khamis, 5 Mei 2011

Islam Itu MudahKita cenderung mengatakan bahawa dalam beribadah terkadang terasa berat dan ketika diberikan sebuah kepercayaan, kita juga merasa berat untuk melaksanakannya.

Tetapi ALLAH telah mengatakan bahwa islam ini sebenarnya mudah dan orang-orang yang menyulitkannya akan mendapat suatu timpaan azab yang cukup berat…

Sumber dari salah satu buku Aidh Al-Qarni “Sumber inspirasi orang-orang soleh” :

- Rasulullah bersabda . “Setiap muslim wajib bersedekah.” Seseorang bertanya , “Bagaimana jika tdak memiliki sesuatu yang akan disedekahkan?”, Rasul bersabda , “Hendaknya dia bekerja sehingga dapat memberi manfaat untuk dirinya sendiri, lalu dapat bersedekah.” Seseorang bertanya lagi , ” Bagaimana jika dia tidak mampu melakukan hal itu?”, Rasul menjawab , ” Hendaknya dia membantu orang yang sangat memerlukan.” Seseorang bertanya lagi,” Bagaimana jika dia juga tidak mampu melakukan hal itu?”, Rasul menjawab ” Dia harus mengajak orang lain ke jalan yang benar atau berbuat kebaikan.” Bagaimana jika dia tidak mampu juga melakukannya?”, Rasul menjawab “Dia harus menahan diri dari perbuatan buruk, kerana hal itu merupakan sedekah!”

Rasulullah SAW bersabda : ” Binasalah orang yang suka mempersulit masalah.” Rasulullah mengatakan hal itu sebanyak tiga kali.

Rasulullah SAW bersabda : ” Islam itu mudah. Seseorang yang mempersulitnya, tidak akan mampu melaksanakannya. Berbuatlah yang benar, berkatalah yang baik , berilah khabar gembira , dan mintalah pertolongan ALLAH dengan bersedekah berupa makan pagi dan malam, atau satu macam perhiasan.”

Rasulullah SAW bersabda : ” jika kalian mengantuk saat hendak solat, tidurlah hingga rasa mengantuknya hilang. Kerana jika solat dalam keadaan mengantuk, dia tidak dapat memahami bacaannya , sehingga dikhawatirkan ketika memohon ampun, dia malah mencaci dirinya sendiri.”

Hadis-hadis diatas telah mempertegas bahwa islam itu mudah. Mudah2an kita tidak termasuk orang-orang yang suka mempersulit agama kita.

Islam itu mudah. Seseorang yang mempersulitnya, tidak akan mampu melaksanakannya. Berbuatlah yang benar, berkatalah yang baik , berilah khabar gembira , dan mintalah pertolongan ALLAH

kredit: cucutalib


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan