Bacaan Popular

Rabu, 1 Mei 2013

Terpesona / Takjub


Maaf mengganggu... saya hanya nak sampaikan sebuah cerita yang saya dapat, yang membuatkan hati saya amat tersentuh. Cerita ini saya dapati selepas menghadiri sebuah kolokium wanita di tempat saya beberapa tahun yang lalu. Ustazah yang menceritakan ini dulu pernah mengajar di Kisas.

Ceritanya begini. Suatu hari, dia travel, saya kurang ingat ke mana dan dari mana. dia singgah di rumah seorang sahabatnya yang mana pasangan suami isteri tersebut adalah guru biasa. Si suami seorang guru Penolong Kanan. Beliau tiba di rumah sahabatnya ini sekitar tengah hari tapi belum masuk waktu zohor.

Kedua-dua suami isteri ini masih disekolah waktu itu. Walau bagaimanapun beberapa orang dari 8 orang anak mereka yang kesemuanya lelaki yang mana yang paling tua dalam tingkatan satu manakala yang paling muda masih bayi sudah pun pulang dari sekolah, waktu zohor masuk. Abang yang tua mengajak semua adik-adiknya yang baru pulang untuk solat berjemaah dengan dia sendiri sebagai imam. Sewaktu dalam raka'at kedua, salah seorang adiknya yang berumur lingkungan 8 tahun pulang.

Tanpa bertangguh tatkala melihat jemaah yang sedang solat, dia mengambil wudhu' dan solat bersama jema'ah. dia ikuti ruku' apabila imam ruku'. Dia ikut sujud apabila imam sujud, dan selesai imam memberi salam, dia bangun menyelesaikan satu raka'at solatnya yang tertinggal. Subhanallah... adik yang berumur 8 tahun ini sudah pandai masbuk.

Ustazah yang melihat terkejut dan kami yang mendengar mengucap memuji ALLAH. Bayangkan betapa ta'atnya anak-anak yang masih kecil ini menunaikan perintah ALLAH tanpa pengawasan kedua orang tua mereka atau mana-mana orang dewasa dan tanpa disuruh-suruh. Cerita tak berakhir di situ. Ustazah bermalam di rumah sahabatnya itu.

Apabila subuh, ustazah menyangka dialah yang paling awal bangun kerana dia bangun sebaik selesai sahaja azan subuh berkumandang kalau saya tak lupa. Takjubnya dia apabila ke bilik air dilihatnya anak-anak kecil semuanya sedang sibuk ambil wudhu'. Bayangkan 7 orang budak lelaki dengan yang paling tua berumur 13 tahun dan yang ke tujuh entah berapa tahun sibuk menagmbil wudhu' di bilik air di waktu subuh paling awal. Si ayah menunggu anak-anaknya di tikar sembahyang dengan sabar sambil berzikir. Mereka solat jema'ah sekeluarga (termasuk ustazah). Sewaktu hendak mula solat, si ibu meletakkan anak bongsunya yang masih bayi (yang sedang jaga) di sisinya. Ajaibnya anak ini tidak menangis mengganggu jema'ah sepanjang mereka solat.

Sekali lagi cerita tak berakhir di situ. Ustazah tersebut ingatkan hendak sambung tidur kerana penat travel semalamnya tak surut lagi. Alangkah terkejutnya dia apabila hendak melipat sejadah, si ayah berpusing menghadap jemaah sambil berkata, 

"Anak2... hari ni ayah nak beri kuliah mengenai solat dan puasa...".dan 8 orang anaknya termasuk si ibu dengan tekun mendengar kuliah subuh yang disampaikan. Subhanallah... bila ditanya kepada si ibu mengapa didikan sedemikian diberi kepada anak-anaknya dia menjawab bahawa itu persediaan dia dan suaminya sebelum mati.

Mereka berharap agar anak-anak lelakinya yang 8 orang itu dapat membacakan sekurang-kurangnya Fatihah untuk mereka jika ditakdirkan mereka pergi dulu. Lagipun anak-anak mereka semuanya lelaki. Pasangan suami isteri ini tak sanggup melihat anak-anak mereka terabai tanpa pedoman.

Cuba kita tanya diri kita sendiri... berapa ramai keluarga Islam hari ini yang dapat mengamalkan solat jemaah dalam keluarga... berapa ramai anak-anak Islam berumur 8 tahun yang pandai solat masbuk... berapa ramai anak-anak berumur 13 tahun yang pandai mengimami solat memimpin adik-adik mereka... dan berapa ramai ibubapa yang berjaya mendidik anak-anak mereka sedemikian rupa yang ta'at melaksanakan perintah ALLAH tanpa suruhan dan pengawasan mereka yang lebih dewasa.

Subhanallah... Alhamdulillah...

Moga apa yang saya sampaikan ini menjadi pedoman dan i'tibar buat kita semua yang rata-ratanya masih belum berumahtangga.


Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan