Bacaan Popular

Jumaat, 19 April 2013

Adakah Sah Ke Islaman Kita ?Tahukah anda mengapa Rukun Islam itu di aturkan dengan

(1) Mengucap Dua Kalimah Shahadah.

(2) Solat 5 waktu.


(3) Puasa pada bulan Ramadhan.


(4) Zakat Fitrah & Harta.


(5) Haji & Umrah Bagi Yang MampuIni menunjukkan kepentingan serta keutamaan dan kadar beratnya sesuatu amalan berbanding dengan amalan lain.

Persoalannya yang ingin ditimbulkan disini adalah kenapa rukun yang pertama sekali itu nampak mudah dan senang sekali syaratnya berbanding rukun kedua yang perlu dilakukan 5 kali sehari, perlu berwudhu, mengadap kiblat dan lain-lain dan rukun-rukun Islam yang seterusnya, sedangkan ianya jatuh pada keutamaan yang
PERTAMA!"Cukupkah dengan kita melafazkan dua kalimah syahadah, kita telah sah menjadi Muslim?"Jawapannya, "YA" 


TETAPI INGAT! Muslim tak bermakna mukmin, dan kalau kita masih di status muslim sahaja, kita belum selamat lagi dan pasti kan terima padahnya kelak!

SEBENARNYA IA TAK SEMUDAH YG DISANGKA! Banyak yang tersirat di sebalik yang tersurat dan perlulah kita berguru dan lebih mendalami perkara yang paling asas di dalam Islam ini!


Tok terangkan secara ringkas mengikut apa yang tok belajar dan faham dan kalau silap tolong betulkan!

LAFAZ DUA KALIMAH SYAHADAH sama seperti lafaz niat di dalam Solat.

Dan perlu juga kita melakukan amalannya syahadah seperti kita melakukan rukun dalam amalan solat (Takbiratul ihram, rukuk, sujud,tahiyat, dan sebagainya.) Begitulah dengan puasa zakat dan seterusnya, ada niat dan ada amalannya.

Kalau setakat pandai lafaz sahaja tanpa mengetahui RUKUN SYAHADAH, SYARAT SAH SYAHADAH, SYARAT BATAL SYAHADAH DAN AMALAN SYAHADAH, mengikut hukum akan BATALLAH KEISLAMAN seseorang itu dan lagho lah segala solat, puasa, sedekah zikir dan amalan-amalan lain kerana dia tak memenuhi syarat Rukun Islam yang Pertama.

Ianya samalah seperti orang yang berpuasa tapi tak sembahyang atau orang yang berfitrah, berzakat tapi tak puasa.

CUBA ANDA RENUNGKAN KEBENARANNYA
Salam Ukhuwah..~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan