Jumaat, 29 April 2011

Sate Siput Babi


Article kali ini aku ingin bicara tentang siput babi, nama siput babi ini diberikan oleh orang Melayu, dalam BI snail. Sekiranya anda masih ingat " Kisah Bersamamu'' menerusi TV3 pernah memaparkan kisah sebuah keluarga miskin yang memakan siput babi bakar. Walaupun Malaysia telah merdeka hampir 54 tahun, tapi kemiskinan tegar masih
ada, juga masih ada yang tinggal di hutan (terkecuali orang asli).



Tapi bagi sesetengah negara lain siput babi bukanlah makanan orang miskin. Lihat saja pelbagai menu di bawah ini adalah dari siput babi. Masakan ini sinonim di Indonesia. Dan aku kira munkin aku pun pernah termakan sate siput babi ini, maklum sajalah bila berada di perantauan ingatkan seperti sate di Malaysia, sewaktu aku menguyah terasa seperti kenyal dan kuah pun jauh berbeza seperti kari tapi kekuningan, mulalah
tekak aku mual, tapi belum sempat menelan. Bila aku teringat terasa kembang tekak...



Menurut rakan Indonesian ada belacan yang dibuat dari siput babi. Bagi penggemar makanan yang berasaskan siput babi mereka merasakan dagingnya memang enak. Kalau di Indonesian ia dikenali sebagai bekisot.

Bagi anda yang ke Indonesian sebelum makan sate atau sop pastikan bertanya dahulu.







Khasiat Siput Babi

Antara khasiatnya seperti berikut:

(1) Memanaskan badan kita terutamanya dalam musim sejuk.

(2) Dikatakan ianya juga salah satu ubat untuk tubuh sentiasa sihat.

(3) Meningkatkan tenaga batin.


kredit: Badrulhisham Othman


Salam Ukhuwah..~

3 ulasan: